skład / składniki
metoda gotowania
Burrito pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest miękkim tortillą pszenną (tortilla), w którą zawija się różne nadzienia z indyka, kurczaka lub mielonego mięsa. W przygotowaniu burrito konieczne jest użycie przypraw przepisanych zgodnie z przepisem kulinarnym. Nie bój się pikantnego smaku jedzenia, a otrzymasz prawdziwe meksykańskie danie. Sugeruję użycie filetów z indyka jako nadzienia do burrito.
oczyść mięso z indyka ze ścięgien i pokrój na podłużne kawałki. Następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem kukurydzianym, dodajemy posiekane ząbki czosnku i mieszamy. Następnie dodaj fasolę bez płynu i przypraw. Uważaj na ilość chili – lepiej włożyć mniej, a następnie dodać. Pokrój słodką żółtą paprykę w paski, wyślij na patelnię i smaż przez około 3 minuty. Po upływie czasu wlej bulion z kurczaka na patelnię i gotuj bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekaną kolendrę (kolendrę) i przecier pomidorowy. Zawartość patelni gasimy przez kolejne 3 minuty i usuwamy z ognia. Zawijamy nadzienie w tortille, składając je w formie kopert i owijając jeden koniec folią, aby nadzienie nie wyciekło. Podawaj burrito ze śmietaną lub z sosem guacamole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tortilla - 286 kcal/100g