burrito z indyka

tradycyjne meksykańskie burrito z mięsem z indyka! Pospiesz się, aby spróbować!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 59 % 22 g
174 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

Burrito pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest miękkim tortillą pszenną (tortilla), w którą zawija się różne nadzienia z indyka, kurczaka lub mielonego mięsa. W przygotowaniu burrito konieczne jest użycie przypraw przepisanych zgodnie z przepisem kulinarnym. Nie bój się pikantnego smaku jedzenia, a otrzymasz prawdziwe meksykańskie danie. Sugeruję użycie filetów z indyka jako nadzienia do burrito.

oczyść mięso z indyka ze ścięgien i pokrój na podłużne kawałki. Następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem kukurydzianym, dodajemy posiekane ząbki czosnku i mieszamy. Następnie dodaj fasolę bez płynu i przypraw. Uważaj na ilość chili – lepiej włożyć mniej, a następnie dodać. Pokrój słodką żółtą paprykę w paski, wyślij na patelnię i smaż przez około 3 minuty. Po upływie czasu wlej bulion z kurczaka na patelnię i gotuj bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekaną kolendrę (kolendrę) i przecier pomidorowy. Zawartość patelni gasimy przez kolejne 3 minuty i usuwamy z ognia. Zawijamy nadzienie w tortille, składając je w formie kopert i owijając jeden koniec folią, aby nadzienie nie wyciekło. Podawaj burrito ze śmietaną lub z sosem guacamole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g

Podobne przepisy