ziemniaki ze śledziem po fińsku

kuchnia fińska jest zdrowa i niskokaloryczna i oczywiście bardzo smaczna!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 54 % 13 g
114 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Uwielbiam sałatki przygotowywane według przepisów kulinarnych kuchni fińskiej! Są tak zdrowe i niskokaloryczne. A jednocześnie wyglądają tak pięknie, nie są drogie. To jedzenie można umieścić na lunch, kolację lub przekąskę, a także udekorować świątecznym stołem.

i tak dziś gotujemy ziemniaki ze śledziem po fińsku. Oczywiście dobrze myjemy ziemniaki pod bieżącą wodą, obieramy je ze skórki. Jak ciąć? Lepsze plastry. Teraz obierz i śledź. Wyjmij z niego wnętrze i pokrój w te same plastry.
na pewno masz głęboką patelnię lub rondel. Tutaj umieścimy nasze ziemniaki. Połóż na nim śledź górną warstwą. A trzecia warstwa-to będzie cebula. Posiekajmy go drobno, drobno! Ponieważ muszą posypać warstwę śledzia. Podlewanie wszystkich naszych składników olejem roślinnym na wierzchu, posyp trochę mąką.

umieść patelnię lub patelnię na małym światełku. Dusić na nim, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie, bez mieszania ułożonych warstw, wylej na nie mleko i jaja kurze. Należy je najpierw wymieszać w blenderze lub w inny sposób. Nawiasem mówiąc, mleko z jajkami można łatwo zastąpić tym samym majonezem.

Cóż, teraz włączmy piekarnik. Gdy zostanie podgrzany do 200-220 stopni, umieścimy tam patelnię z zawartością. Pieczemy to pyszne, aż utworzy się złota skorupa. Teraz bardzo ostrożnie przenieś gotowe danie do jakiegoś naczynia. Jest gotowy do podania.
nawiasem mówiąc, przed podaniem możesz natychmiast przenieść ziemniaki ze śledziem po fińsku na talerze. Ważny szczegół-staraj się, aby warstwy nie mieszały się ze sobą.

nie zapomnij udekorować naszego dania na wierzchu-posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy