Ful z fasolą

niesamowicie smaczne i łatwe do przygotowania danie Arabskie!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 67 % 22 g
162 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

zawsze uważałem, że przepisy kulinarne kuchni arabskiej są bardzo trudne do przygotowania. Ale widząc przepis Fula, zdałem sobie sprawę, że się myliłem. Jego przepis kulinarny jest prosty w przygotowaniu i składzie. Lepiej jest gotować ful w sezonie młodej fasoli, ale można również użyć mrożonych strąków. Tak więc do ful potrzebujemy 250 g strąków zielonej fasoli. Myjemy fasolę, obieramy ją z" nici " wzdłuż strąka i łamiemy rękami na duże kawałki. Następnie bierzemy cebulę, drobno kruszymy i smażymy trochę na oliwie z oliwek na gorącej patelni. Dodaj strąki fasoli do cebuli, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Podczas duszenia fasoli z cebulą wykonujemy nacięcie na krzyż na umytych pomidorach i zalewamy wrzącą wodą. Obieramy je ze skóry i kroimy w plasterki(możesz je wytrzeć-kto woli). Do fasoli dodajemy sok pomidorowy, mielony pieprz, cukier (dla słodkawego smaku), pomidory, sól. I dusić do miękkości. Doprawiamy gotowe jedzenie sokiem z cytryny i pozwalamy potrawie zaparzyć. Ful jest podawany jako zimna przekąska. Przed podaniem udekoruj naczynie gałązką pietruszki. Nawiasem mówiąc, ten przepis jest odpowiedni dla wegetarian.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy