skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zawsze uważałem, że przepisy kulinarne kuchni arabskiej są bardzo trudne do przygotowania. Ale widząc przepis Fula, zdałem sobie sprawę, że się myliłem. Jego przepis kulinarny jest prosty w przygotowaniu i składzie. Lepiej jest gotować ful w sezonie młodej fasoli, ale można również użyć mrożonych strąków. Tak więc do ful potrzebujemy 250 g strąków zielonej fasoli. Myjemy fasolę, obieramy ją z" nici " wzdłuż strąka i łamiemy rękami na duże kawałki. Następnie bierzemy cebulę, drobno kruszymy i smażymy trochę na oliwie z oliwek na gorącej patelni. Dodaj strąki fasoli do cebuli, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Podczas duszenia fasoli z cebulą wykonujemy nacięcie na krzyż na umytych pomidorach i zalewamy wrzącą wodą. Obieramy je ze skóry i kroimy w plasterki(możesz je wytrzeć-kto woli). Do fasoli dodajemy sok pomidorowy, mielony pieprz, cukier (dla słodkawego smaku), pomidory, sól. I dusić do miękkości. Doprawiamy gotowe jedzenie sokiem z cytryny i pozwalamy potrawie zaparzyć. Ful jest podawany jako zimna przekąska. Przed podaniem udekoruj naczynie gałązką pietruszki. Nawiasem mówiąc, ten przepis jest odpowiedni dla wegetarian.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g