bigos na kiszonej kapuście z wieprzowiną

pyszne tradycje polskiej kuchni własnymi rękami. Smacznego! Bigos to tradycyjne polskie danie z kiszonej kapusty i mięsa, które najwyraźniej trafiło do Polski z Litwy. To on śpiewał słynny polski poeta Mickiewicz w swoim wierszu "Pan Tadeusz". Jeśli znajdziesz się w Polsce, każda restauracja z pewnością zaoferuje ci to narodowe jedzenie. Ale możesz sam ugotować go według dość prostego przepisu.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 30 % 6 g
128 kcal
IG: 67 / 17 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

bierzemy suszone grzyby i moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie gotujemy. Musimy drobno posiekać kiszoną kapustę i pozostawić do miękkości. Świeżą kapustę kroimy w kostkę, wkładamy do piekarnika i podgrzewamy. Teraz wymieszaj go z kiszoną (możesz zrobić bigos bez świeżej kapusty), dodaj pieprz i sól. Smażyć boczek na patelni, aż się zarumieni, ugotować wieprzowinę, pokroić, wziąć mięso wędzone (im więcej odmian, tym smaczniejsze!), przecier pomidorowy, gotowane grzyby, podsmażona cebula, cukier, sól i pieprz do smaku i wszystko to dodajemy do kapusty. Teraz podpalamy i gasimy do miękkości. Możesz również dodać czerwone wino, kminek i suszone śliwki. Bigos nie traci smaku po zamrożeniu, więc można go przygotować na przyszłość. Podawaj bigos z chlebem i możesz-pod wódką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy