kurczak z warzywami i grzybami w sosie teriyaki

wykwintny przysmak urozmaica twoją dietę!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 64 % 9 g
69 kcal
IG: 56 / 22 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

Chcę zaoferować przepis na kuchnię japońską bardzo smaczny, ale dość złożony. Chociaż warto spróbować gotować, jest to bardzo smaczne i pożywne danie.
moczyć grzyby w ciepłej, lekko osolonej wodzie przez 3 godziny. W tym samym czasie marynuj kawałki piersi z kurczaka w sosie teriyaki, dodając sok z cytryny, kilka kropli sosu Tabasco, imbir. Kiedy czas namaczania i marynowania dobiegł końca, posiekaj warzywa. Posiekaj kapustę, pokrój cukinię w niezbyt cienkie paski – paprykę w plasterki, por w pióra. Przygotuj Duże danie na warzywa.
na dużej patelni lub woku podgrzej olej roślinny solą (lub sosem sojowym zamiast soli). Najpierw smaż kapustę przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie smaż paprykę przez 3 minuty, również połóż na przygotowanym naczyniu. Następnym krokiem jest smażenie cukinii na dużym ogniu przez 2 minuty. Wyłożyć. Na koniec smaż pory przez 2-3 minuty.
wyjmij kurczaka z marynaty, osusz. Wlej trochę oleju słonecznikowego na patelnię i smaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Następnie smaż grzyby na oleju na małym ogniu. Dodaj trochę marynaty pozostałej z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wymieszaj warzywa z grzybami. Gotuj makaron przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź, dodaj trochę oleju, wymieszaj. Rozłóż makaron na talerzach – na nim-mieszankę warzyw i grzybów, kawałki kurczaka-na wierzchu.
to wszystko, piękne, apetyczne danie jest gotowe! Zauważam również, że wszystkie japońskie przepisy to przepisy na zdrową kuchnię, zawierające zrównoważoną ilość witamin i składników odżywczych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy