skład / składniki
metoda gotowania
Chcę zaoferować przepis na kuchnię japońską bardzo smaczny, ale dość złożony. Chociaż warto spróbować gotować, jest to bardzo smaczne i pożywne danie.
moczyć grzyby w ciepłej, lekko osolonej wodzie przez 3 godziny. W tym samym czasie marynuj kawałki piersi z kurczaka w sosie teriyaki, dodając sok z cytryny, kilka kropli sosu Tabasco, imbir. Kiedy czas namaczania i marynowania dobiegł końca, posiekaj warzywa. Posiekaj kapustę, pokrój cukinię w niezbyt cienkie paski – paprykę w plasterki, por w pióra. Przygotuj Duże danie na warzywa.
na dużej patelni lub woku podgrzej olej roślinny solą (lub sosem sojowym zamiast soli). Najpierw smaż kapustę przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie smaż paprykę przez 3 minuty, również połóż na przygotowanym naczyniu. Następnym krokiem jest smażenie cukinii na dużym ogniu przez 2 minuty. Wyłożyć. Na koniec smaż pory przez 2-3 minuty.
wyjmij kurczaka z marynaty, osusz. Wlej trochę oleju słonecznikowego na patelnię i smaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Następnie smaż grzyby na oleju na małym ogniu. Dodaj trochę marynaty pozostałej z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wymieszaj warzywa z grzybami. Gotuj makaron przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź, dodaj trochę oleju, wymieszaj. Rozłóż makaron na talerzach – na nim-mieszankę warzyw i grzybów, kawałki kurczaka-na wierzchu.
to wszystko, piękne, apetyczne danie jest gotowe! Zauważam również, że wszystkie japońskie przepisy to przepisy na zdrową kuchnię, zawierające zrównoważoną ilość witamin i składników odżywczych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g