Dolma buraczana

nigdzie nie widziałeś tak interesującego dania z buraków. Proszę męża!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 32 % 11 g
195 kcal
IG: 30 / 70 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wszyscy dobrze znacie rosyjskie danie narodowe-gołąbki. Każda gospodyni prawdopodobnie ma więcej niż jeden sposób na przygotowanie tego pysznego jedzenia. W różnych krajach istnieje również wiele odmian tego dania. Na przykład w Azerbejdżanie gospodynie domowe przygotowują dolmę. Jak? O tym, jak to zrobić, powiemy ci w tym kulinarnym przepisie kuchni azerbejdżańskiej.

do przygotowania dolmy potrzebujemy pół kilograma świeżego mięsa młodej jagnięciny. Jagnięcinę i cebulę należy przepuścić przez maszynę do mięsa, aby uzyskać mięso mielone. Dodaj dokładnie umyty ryż i drobno posiekaną kolendrę. Całość posolić i wymieszać. Następnie zmiękcz masło i dodaj do mięsa mielonego. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
opłucz liście buraków. Na środku każdego liścia buraka umieść powstałe nadzienie w ilości średnio 25 g na każdą dolmę. Zawiń liście i ostrożnie włóż do rondla. Wlej tam szklankę wody. Dusić przez pół godziny na umiarkowanym ogniu. Podczas serwowania dolmę buraczaną można posypać pokruszonym cynamonem lub suchą miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy