skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy dobrze znacie rosyjskie danie narodowe-gołąbki. Każda gospodyni prawdopodobnie ma więcej niż jeden sposób na przygotowanie tego pysznego jedzenia. W różnych krajach istnieje również wiele odmian tego dania. Na przykład w Azerbejdżanie gospodynie domowe przygotowują dolmę. Jak? O tym, jak to zrobić, powiemy ci w tym kulinarnym przepisie kuchni azerbejdżańskiej.
do przygotowania dolmy potrzebujemy pół kilograma świeżego mięsa młodej jagnięciny. Jagnięcinę i cebulę należy przepuścić przez maszynę do mięsa, aby uzyskać mięso mielone. Dodaj dokładnie umyty ryż i drobno posiekaną kolendrę. Całość posolić i wymieszać. Następnie zmiękcz masło i dodaj do mięsa mielonego. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
opłucz liście buraków. Na środku każdego liścia buraka umieść powstałe nadzienie w ilości średnio 25 g na każdą dolmę. Zawiń liście i ostrożnie włóż do rondla. Wlej tam szklankę wody. Dusić przez pół godziny na umiarkowanym ogniu. Podczas serwowania dolmę buraczaną można posypać pokruszonym cynamonem lub suchą miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g