skład / składniki
metoda gotowania
jak wiadomo jagnięcina jest zdrowsza dla naszego organizmu bardziej niż wieprzowina. Bardzo podoba mi się ten przepis kulinarny. Nazywa się chakhokhbili. To jedzenie jest zapożyczone z kuchni gruzińskiej.
więc bierzemy tłustą jagnięcinę, kroimy na kawałki, najlepiej małe i smażymy na oleju słonecznikowym. Tutaj dodajemy cebulę. Chcę od razu powiedzieć, że im więcej, tym smaczniejsze będzie nasze danie. Wszystko to kładziemy na małym ogniu i gasimy do miękkości. Nie musisz dodawać wody. Mięso i cebula wypuszczą sok i to wystarczy.
następnie weź pomidory. Gotuj i przepuszczaj przez sito. Jeśli nie chcesz się bawić, możesz po prostu zdjąć skórkę i drobno posiekać i trochę zgasić na patelni.Całą tę masę wrzucamy do mięsa. Gotuj przez piętnaście minut. Na samym końcu dodaj różne warzywa. Osobiście rzucam zieloną kolendrę, pietruszkę, koperek, a także miętę, bazylię. To danie uwielbia więcej różnych ziół.
nasz chakhokhbili jest gotowy. Możesz podawać jako osobne danie z białym chlebem. Nadaje się również jako dodatek do ziemniaków lub jakiejkolwiek owsianki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g