chakhokhbili z jagnięciny

duży mięsny i pyszny kawałek! Gdzie jeszcze tego spróbujesz?
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak wiadomo jagnięcina jest zdrowsza dla naszego organizmu bardziej niż wieprzowina. Bardzo podoba mi się ten przepis kulinarny. Nazywa się chakhokhbili. To jedzenie jest zapożyczone z kuchni gruzińskiej.
więc bierzemy tłustą jagnięcinę, kroimy na kawałki, najlepiej małe i smażymy na oleju słonecznikowym. Tutaj dodajemy cebulę. Chcę od razu powiedzieć, że im więcej, tym smaczniejsze będzie nasze danie. Wszystko to kładziemy na małym ogniu i gasimy do miękkości. Nie musisz dodawać wody. Mięso i cebula wypuszczą sok i to wystarczy.
następnie weź pomidory. Gotuj i przepuszczaj przez sito. Jeśli nie chcesz się bawić, możesz po prostu zdjąć skórkę i drobno posiekać i trochę zgasić na patelni.Całą tę masę wrzucamy do mięsa. Gotuj przez piętnaście minut. Na samym końcu dodaj różne warzywa. Osobiście rzucam zieloną kolendrę, pietruszkę, koperek, a także miętę, bazylię. To danie uwielbia więcej różnych ziół.
nasz chakhokhbili jest gotowy. Możesz podawać jako osobne danie z białym chlebem. Nadaje się również jako dodatek do ziemniaków lub jakiejkolwiek owsianki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy