gulasz mięsny z sokiem pomarańczowym i imbirem

pikantny smak doskonale współgra z subtelnym smakiem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 33 % 12 g
193 kcal
IG: 17 / 75 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min
imbir to korzeń tropikalnej rośliny, której ojczyzną jest Azja Południowo-Wschodnia. Obecnie jest uprawiany w krajach azjatyckich, w Australii, Brazylii, na Jamajce.
w Europie gorący, słodkawy smak imbiru jest szczególnie ceniony przez Brytyjczyków. Od czasów starożytnych dodawali imbir do gulaszu mięsnego, deserów, napojów. Kuchnia australijska jest pod wieloma względami podobna do kuchni brytyjskiej, bardzo popularne jest również jedzenie z dodatkiem imbiru. Możesz przekonać się o przydatności i smaku tej przyprawy, gdy postępując zgodnie z naszym prostym przepisem kulinarnym, ugotujesz gulasz mięsny z sokiem pomarańczowym i imbirem.

to proste danie i nie wymaga dużego wysiłku w jego przygotowaniu. Gulasz mięsny z imbirem gotuje się sam, wystarczy włożyć wszystkie niezbędne produkty do jednego rondla, zalać je olejem roślinnym, dodać sok pomarańczowy i dżem i dokładnie wymieszać.
podawaj to danie na stole z gotowanym ryżem i drobno posiekaną kolendrą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal / 100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy