Khashlama z baraniny po ormiańsku

bardzo smaczna mieszanka! Nie możesz przestać, dopóki nie zjesz wszystkiego! Khashlama to kaukaskie danie z jagnięciny, które nie tak dawno stało się powszechnie znane. Warto zauważyć, że smak tego jedzenia nie zepsuje się, nawet jeśli jagnięcina zostanie zastąpiona wołowiną, wieprzowiną, a nawet mięsem z kurczaka. Dziś przygotujemy khashlamę według tradycyjnego ormiańskiego przepisu kulinarnego-z jagnięciny. To danie będzie idealne na każdy świąteczny stół! Ale zanim przejdziemy do samego procesu gotowania, chcę ci powiedzieć, jak wybrać odpowiednią jagnięcinę do khashlama. W końcu smak mięsa jagnięcego zależy w dużej mierze od wieku zwierzęcia. Młoda jagnięcina wyróżnia się jasnoczerwonym kolorem mięsa i białym tłuszczem, a mięso dorosłych zwierząt ma ceglastoczerwony kolor i znaczne nagromadzenie białego tłuszczu.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

więc teraz, gdy wybrano jagnięcinę, przejdźmy do gotowania.
dokładnie opłucz mięso młodej jagnięciny i osusz na serwetce. Pokrój go w cienkie paski i na razie odłóż na bok. Weź cebulę, obierz ją, pokrój w cienkie pierścienie. Pokrój również dwa duże pomidory w pierścienie, a paprykę i zielone jabłko na małe kawałki tej samej wielkości.
weź średniej wielkości patelnię ze wzmocnionym dnem i połóż mięso na dnie. Na wierzch umieść cebulę, następnie pomidory, jabłko i paprykę. Sól i pieprz zawartość patelni do smaku i dodaj wstępnie posiekany czosnek.
wlej tyle wody na patelnię, aby zakryła wszystkie składniki. Następnie gotuj hashlamę na średnim ogniu przez 2-3 godziny. Pamiętaj, aby monitorować poziom wody w garnku, a gdy odparuje, dodaj go do pożądanego poziomu.
gdy danie będzie gotowe, włóż je do głębokiego talerza i udekoruj gałązkami kolendry i bazylii. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy