skład / składniki
metoda gotowania
jednym z moich ulubionych przepisów kulinarnych jest kurczak w sosie cytrynowym. Proponuję ugotować ten doskonały posiłek przy odrobinie czasu i docenić niesamowicie delikatny smak piersi z kurczaka, który uzyskują dzięki poniższej metodzie gotowania. Najpierw musisz umyć i osuszyć piersi, wlać oliwę z oliwek do dużej głębokiej patelni, a gdy jest wystarczająco ciepła, opuść tam kurczaka. Następnie dokładnie smaż piersi z obu stron, aż nabiorą lekkiego złotego odcienia, a następnie przenieś je na talerz. Podsmaż cebulę na tym samym oleju, aż będzie przezroczysta. Dodaj marchewkę, seler i bazylię, smaż je razem z cebulą przez kilka minut, aby były całkowicie nasycone olejem. Połóż piersi z kurczaka na warzywach, polej sokiem z cytryny. Najpierw dodaj sok tylko z jednej cytryny, posmakuj, a jeśli danie nie wydaje ci się zbyt kwaśne, wlej sok z drugiej. Gdy sok lekko wyparuje, dodaj wskazaną ilość wody i przyprawy. Następnie gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 45 minut lub około godziny. Gotowe! Pozostaje położyć na talerzu i cieszyć się wspaniałym smakiem tego greckiego Dania. Jako opcja dekoracji proponuję użyć domowego makaronu, spaghetti lub ryżu, na wierzchu można ozdobić cienko pokrojonymi plasterkami cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g