skład / składniki
metoda gotowania
prawdopodobnie każda rodzina ma przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na pysznego kurczaka w sosie granatowym opowiedziała mi moja babcia. Najpierw musimy przygotować marynatę, do której mieszamy sok z granatów, wino, miód, dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Nogi kurczaka wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na 4 godziny, aby kurczak był odpowiednio nasączony marynatą z granatów. Następnie wyjmujemy go, podgrzewamy olej na patelni, smażymy kurczaka na delikatny rumieniec i wyjmujemy.
teraz musimy zrobić to, co najważniejsze - SOS! Aby to zrobić, podsmaż cebulę na patelni, dodaj cukier, pomidory, wcześniej obrane i starte, wlej marynatę, zagotuj mieszaninę i gotuj przez 5 minut. Następnie kładziemy kurczaka na patelni, zamykamy pokrywką i gotujemy przez 20-30 minut, czasami obracając. Podczas serwowania polej sosem i udekoruj ziarnami granatu. Do dekoracji możesz ugotować ryż. To jedzenie świetnie komponuje się z dobrym czerwonym winem i wspaniale ozdobi każdy świąteczny stół. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g