kurczak w sosie z granatów po żydowsku

odblokuje nowe aspekty umiejętności kulinarnych!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 18 % 5 g
156 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

prawdopodobnie każda rodzina ma przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na pysznego kurczaka w sosie granatowym opowiedziała mi moja babcia. Najpierw musimy przygotować marynatę, do której mieszamy sok z granatów, wino, miód, dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, kolendrę, sól i pieprz. Nogi kurczaka wkładamy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na 4 godziny, aby kurczak był odpowiednio nasączony marynatą z granatów. Następnie wyjmujemy go, podgrzewamy olej na patelni, smażymy kurczaka na delikatny rumieniec i wyjmujemy.

teraz musimy zrobić to, co najważniejsze - SOS! Aby to zrobić, podsmaż cebulę na patelni, dodaj cukier, pomidory, wcześniej obrane i starte, wlej marynatę, zagotuj mieszaninę i gotuj przez 5 minut. Następnie kładziemy kurczaka na patelni, zamykamy pokrywką i gotujemy przez 20-30 minut, czasami obracając. Podczas serwowania polej sosem i udekoruj ziarnami granatu. Do dekoracji możesz ugotować ryż. To jedzenie świetnie komponuje się z dobrym czerwonym winem i wspaniale ozdobi każdy świąteczny stół. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy