skład / składniki
metoda gotowania
to jedzenie ma bardzo jasny kolor i bogaty smak. Taki sos można polać dowolnym dodatkiem-nawet puree ziemniaczane, nawet makaron, nawet ryż i przepis kulinarny są dość dostępne do przygotowania w naszej kuchni.
drobno posiekaj cebulę, około ćwiartek pierścieni i smaż na maśle na złoty kolor. Dodaj mąkę, curry w proszku, imbir i zmiażdżony czosnek.
zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, a raczej na bardzo małym ogniu, który nie doprowadza do wrzenia, ale tylko lekko podgrzewa. Tomimy przez około godzinę. Następnie wlej zmieszany bulion z kurczaka z mlekiem kokosowym i gotuj pod przykryciem przez kolejną godzinę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól i krewetki, gotuj przez pół minuty i wyłącz. Sos jest gotowy. Oblicz na 6 porcji.
SOS podajemy z dodatkiem. Razem z nim możemy podać jako przyprawę trochę posiekanych orzeszków ziemnych, mieszankę zielonej cebuli z rodzynkami, pokrojone ogórki kiszone z tartym kokosem lub posiekane jajka na twardo zmieszane z pokrojonym boczkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g