Duński Gulasz wieprzowy z czerwoną kapustą

Duńczycy dużo wiedzą o gotowaniu wieprzowiny. Warto spróbować!
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 25 % 5 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 45 min
najsmaczniejsze moim zdaniem w kuchni duńskiej, po moich ulubionych smorrebrodach, są ryby i wieprzowina. A wieprzowina w sosie z czerwoną kapustą-pomimo pewnych podobieństw do wielu krajowych przepisów na gulasz wieprzowy, Duńczycy wciąż okazują się wyjątkowi. Przedstawiam wam przepis kulinarny gulasz wieprzowy z czerwoną kapustą w języku duńskim. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść szpatułkę w naczyniu do pieczenia. Napełnij wodą, aby woda pokryła skórę. Forma musi być używana niezbyt duża, aby sos nie rozprzestrzenił się, ale skoncentrował się wokół mięsa. Mięso kładziemy na samym dole piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmujemy mięso i wykonujemy płytkie nacięcia w poprzek, pocieramy szpatułkę solą. Dzięki tym niemal chirurgicznym manipulacjom nasza łopatka uzyska piękną chrupiącą skórkę, a kuchnia zacznie zanurzać się w oszałamiającym aromacie. Zwracamy mięso do piekarnika na półtorej do dwóch godzin. Jednocześnie temperaturę należy zmniejszyć do 120-150 stopni. Okresowo podlewaj mięso sosem. Na koniec zwiększamy ciepło w piekarniku do 270 stopni i smażymy nasz cenny gulasz jeszcze trochę. Gdy na twarzy pojawi się cudowna skórka, mięso można wyjąć z piekarnika. Odcedź pozostały sos do osobnej miski, wymieszaj z mąką i zimną wodą. Do smaku dodaj sól i pieprz. Do dekoracji używamy czerwonej kapusty w puszkach (która może być trudna do znalezienia w sklepie) i gotowanych ziemniaków. Konserwy można podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Lub jako opcja Kup zwykłą czerwoną kapustę i zgaś ją. Ale do tego dania użyjemy ziemniaków nie zwykłych, ale karmelizowanych. Kilka ziemniaków (najlepiej młodych) gotujemy i schładzamy. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się rozpuści i nabierze pięknego karmelowego koloru. Dodaj masło do tego karmelu i wszystko dokładnie wymieszaj. Wrzucamy ziemniaki na patelnię i lekko potrząsając patelnią" zwijamy " ziemniaki w karmel i napełniamy wodą, czekamy, aż woda wyparuje. Wszystko układamy na talerzu, dekorujemy natką pietruszki i koperkiem, na krawędzi talerza można położyć plasterek cytryny, chrupiące pikle. To wszystko, jedzenie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy