wieprzowina z jabłkami po polsku

mężczyzna będzie zachwycony! Proste, szybkie i oryginalne! Kiedyś znalazłam w domu Stary polski magazyn kulinarny. Ale przepisy kulinarne nie są przestarzałe! I postanowiłem ugotować jakiś posiłek jako drugie danie, biorąc stamtąd przepis. Moje spojrzenie padło na przepis na wieprzowinę duszoną z jabłkami po polsku. I nie pomyliłam się. Okazało się bardzo smaczne!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 25 % 3 g
97 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby przygotować to danie, bierzemy duży kawałek fileta wieprzowego, dobrze go solimy, panierujemy w mące pszennej, podgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy wieprzowinę. Następnie przenieś filet do rondla wraz z pozostałym tłuszczem, posyp ziarnami pachnącego kminku, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu. Podczas gotowania wieprzowiny pokrój cebulę w pierścienie i plasterki-jabłka. Dodaj na wierzchu mięsa. Gdy będzie gotowy, wyjmij go i przygotuj sos z pozostałego płynu. Aby to zrobić, wlej do niego podsmażoną mąkę, zagotuj i odcedź. Podczas serwowania pokrój wieprzowinę, polej sosem. Do dekoracji możesz ugotować ziemniaki, ryż lub podać pikle i kiszoną kapustę. Smacznego, czyli jak mówią w Polsce, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy