pieczeń z dziczyzny. Poronkjarist

wyśmienity smak dania z dziczyzny będzie ozdobą świątecznego stołu!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 75 % 40 g
węglowodany 0 % 0 g
389 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
Narodowe fińskie jedzenie jest niesamowite! Eleganckie przepisy są nie tylko z ryb. Obfitość różnych przepisów kulinarnych, według których można gotować dania mleczne, owsiane, rybne, a nawet mięsne, jest tak szeroka, że można się dziwić.
wystarczy powiedzieć, że fińska kuchnia narodowa stosuje tylko świeże produkty. Cieszy fakt, że w tym jedzeniu używa się prawie tylko masła, dodając je do gotowego gorącego dania. Kuchnia Fińska unika smażenia, radząc sobie z gotowaniem, duszeniem i gotowaniem na parze. Dania fińskie są najbardziej dietetyczne ze wszystkich kuchni. Biorąc to wszystko pod uwagę, można sobie tylko wyobrazić-jak smaczne i zdrowe są te potrawy! I mogą karmić nie tylko swoją rodzinę. Ozdobią każdy świąteczny stół.
.
a więc o naszym przepisie. To jest pieczeń z dziczyzny. Poronkyaristus - to się tak nazywa! Pochodzi od Lapończyków z Finlandii. I przygotuj go z gotowego półproduktu, czyli mięsa jelenia, które jest gotowane lub smażone w kawałkach (może pieczone). Nawiasem mówiąc, sami ograniczają się tylko do podgrzewania gotowanej zimnej dziczyzny. Jednocześnie parzą mięso wrzącą wodą. Następnie tylko sól i dodaj masło.

w naszym przepisie pieczeń z dziczyzny ma bardziej kompletny wygląd. Jest smaczniejszy i nadaje się do domowego gotowania w mieście.
cóż, zacznijmy? Aby ugotować poronkyarist, musisz spędzić tylko 10 minut plus 20 minut - na smażeniu.

pokrój wieprzowinę lub smalec w paski lub małe kostki. Pokrój dziczyznę w poprzek włókien w tych samych małych plasterkach. Lekko smażąc smalec na patelni, dodaj do niego dziczyznę. Wszystko to smażymy. Niech dziczyzna zagotuje się w stopionym tłuszczu. Następnie w 2-3 przyjęciach podlej do niej wodę. Sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wody możesz trochę wszystko zgasić. I podawaj na stole. Możesz z sosem ziemniaczanym, z ziemniakami. I możesz ze świeżymi warzywami-ogórkami i pomidorami. Udekoruj naczynie pietruszką.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy topiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka Jelenia - 123   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy