gulasz z bażanta
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
gulasz mięsny z bażanta - narodowe danie kuchni gruzińskiej, w starożytności szeroko rozpowszechnione na Kaukazie, przygotowywane na specjalne zamówienie, bez dodatku wody, oleju lub smalcu. W moim przepisie kulinarnym zamiast bażanta jest kurczak, ale uwierz mi, jedzenie tylko z tego korzysta. Zestaw produktów jest przeznaczony na sześć porcji.
jak zawsze najpierw przygotowuję produkty do ich dalszego wykorzystania. Myję kurczaka w kilku wodach, pozwalam mu spłynąć. Drobno posiekaną cebulę dusić w rondlu na małym ogniu, wyjąć. Pokrój kurczaka na porcje (dostaję kawałki 10-12), włóż do rondla, w którym wcześniej duszono cebulę. Na kurczaka kładę duszoną cebulę, sól, pieprz, posypuję drobno posiekaną kolendrą. Uzupełnia wszystkie pomidory pokrojone w kliny. Po ułożeniu wszystkich składników zamykam patelnię i gotuję na średnim ogniu do miękkości. Nie martw się, że kurczak się przypali. Tak się nie stanie, ponieważ pomidory podczas duszenia podadzą wymaganą ilość płynu.
jedzenie jest gotowe, wezwij wszystkich do stołu!
jak zawsze najpierw przygotowuję produkty do ich dalszego wykorzystania. Myję kurczaka w kilku wodach, pozwalam mu spłynąć. Drobno posiekaną cebulę dusić w rondlu na małym ogniu, wyjąć. Pokrój kurczaka na porcje (dostaję kawałki 10-12), włóż do rondla, w którym wcześniej duszono cebulę. Na kurczaka kładę duszoną cebulę, sól, pieprz, posypuję drobno posiekaną kolendrą. Uzupełnia wszystkie pomidory pokrojone w kliny. Po ułożeniu wszystkich składników zamykam patelnię i gotuję na średnim ogniu do miękkości. Nie martw się, że kurczak się przypali. Tak się nie stanie, ponieważ pomidory podczas duszenia podadzą wymaganą ilość płynu.
jedzenie jest gotowe, wezwij wszystkich do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g