skład / składniki
metoda gotowania
moja przyjaciółka niedawno pojechała do Chin na wakacje. Tam najbardziej lubiła chińską kuchnię. Po przyjeździe pokazała nam, czego nauczyła się odwiedzając chińskie restauracje. Aby przygotować ten przepis kulinarny, zwany świąteczną kolacją po chińsku, najpierw umyła wieprzowinę, kurczaka i wołowinę i pokroiła je na małe, ale jednakowe kawałki. Następnie wyczyściłem kalmary, w tym celu usunąłem z nich skórę, a następnie wyczyściłem wnętrze. Na całej długości każdej kałamarnicy wykonałem małe nacięcia i podzieliłem każdą tuszę na dwie równe części. Filet rybny oczyszczony z kości i pokrojony na małe plasterki. Następnie pokroiła krewetki, to znaczy odłamała ich głowy i zdjęła skorupę, pozostawiając tylko filet i ogon. Oczyściłam małże. Następnie oderwała przegrzebki nożem i wycięła niejadalne czarne torby. Oczyściłem imbir i czosnek, część z nich posiekałem, a drugą część włożyłem do moździerza i dodałem sól. Podzieliła tę masę na te same części według ilości rodzaju mięsa. Następnie zrobiła osobno marynaty do mięsa i ryb. Zrobiła marynatę wieprzową z oleju sezamowego Pekińskiego. Marynata wołowa(sos barbecue, pieprz sechuan do smaku i olej sezamowy.). Do kurczaka (sos ostrygowy i jasny sos sojowy). Następnie wymieszała całe mięso w jednym naczyniu i włożyła do lodówki na 2 godziny. Następnie posiekałem chili, imbir i czosnek i włożyłem wszystko do moździerza. Dodałem tam cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki. Do ryby dodano sól, masło orzechowe, biały cukier i drobno posiekaną kolendrę. Krewetki marynowano w drobno posiekanej szalotce, trawie cytrynowej i imbirze. Aby zrobić bulion, wlała wodę do dwóch różnych garnków i dodała posiekany imbir, obraną łodygę trawy cytrynowej, główkę czosnku, przekrojoną na pół i szalotkę i postawiła na dużym ogniu na 30 minut. Pozostaje podać wszystko do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal / 100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal / 100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal / 100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal / 100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal / 100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal / 100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g