świąteczna kolacja po chińsku

Zrób sobie prawdziwą chińską kolację! Bardzo apetyczne!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 32 % 8 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

moja przyjaciółka niedawno pojechała do Chin na wakacje. Tam najbardziej lubiła chińską kuchnię. Po przyjeździe pokazała nam, czego nauczyła się odwiedzając chińskie restauracje. Aby przygotować ten przepis kulinarny, zwany świąteczną kolacją po chińsku, najpierw umyła wieprzowinę, kurczaka i wołowinę i pokroiła je na małe, ale jednakowe kawałki. Następnie wyczyściłem kalmary, w tym celu usunąłem z nich skórę, a następnie wyczyściłem wnętrze. Na całej długości każdej kałamarnicy wykonałem małe nacięcia i podzieliłem każdą tuszę na dwie równe części. Filet rybny oczyszczony z kości i pokrojony na małe plasterki. Następnie pokroiła krewetki, to znaczy odłamała ich głowy i zdjęła skorupę, pozostawiając tylko filet i ogon. Oczyściłam małże. Następnie oderwała przegrzebki nożem i wycięła niejadalne czarne torby. Oczyściłem imbir i czosnek, część z nich posiekałem, a drugą część włożyłem do moździerza i dodałem sól. Podzieliła tę masę na te same części według ilości rodzaju mięsa. Następnie zrobiła osobno marynaty do mięsa i ryb. Zrobiła marynatę wieprzową z oleju sezamowego Pekińskiego. Marynata wołowa(sos barbecue, pieprz sechuan do smaku i olej sezamowy.). Do kurczaka (sos ostrygowy i jasny sos sojowy). Następnie wymieszała całe mięso w jednym naczyniu i włożyła do lodówki na 2 godziny. Następnie posiekałem chili, imbir i czosnek i włożyłem wszystko do moździerza. Dodałem tam cukier palmowy, sos rybny i sok z limonki. Do ryby dodano sól, masło orzechowe, biały cukier i drobno posiekaną kolendrę. Krewetki marynowano w drobno posiekanej szalotce, trawie cytrynowej i imbirze. Aby zrobić bulion, wlała wodę do dwóch różnych garnków i dodała posiekany imbir, obraną łodygę trawy cytrynowej, główkę czosnku, przekrojoną na pół i szalotkę i postawiła na dużym ogniu na 30 minut. Pozostaje podać wszystko do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal / 100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal / 100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal / 100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal / 100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy