skład / składniki
metoda gotowania
podgrzewam groszek na patelni. Zmieniony zapach "zasygnalizuje" jego gotowość. Wlewam tam śmietanę kokosową, podgrzewam przez kilka minut i wsypuję wcześniej drobno posiekaną szalotkę. Wszystko to smażymy przez kolejne kilka minut przy ciągłym mieszaniu, następnie dodajemy wieprzowinę z kapustą, mieszamy produkty i gotujemy przez kolejne trzy minuty. W tym czasie mieszam jedzenie kilka razy. Zalać wszystko mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu dusić pikantną wieprzowinę kokosową w tajskim sosie rybnym przez około pięć minut. Zdejmuję pokrywkę i lekko wzmacniam ogień, a następnie zostawiam na kuchence na kolejne dziesięć minut. Wlać sos rybny do jedzenia i posypać drobno posiekaną papryczką chili. W smaku to danie kuchni tajskiej przypomina naszą duszoną kapustę, ale jest bardzo palące, a mleko kokosowe ze śmietaną nie pozwala zapomnieć o sobie. Przeczytałem ten przepis kulinarny w kolekcji dań kokosowych, kupionych kiedyś w kiosku. Nie odważyłem się gotować większości potraw: połowa składników jest dla mnie po prostu nieznana, ale to jedzenie smakuje wszystkim miłośnikom płonących potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kokos suszony - 608 kcal/100g
- Orzechy kokosowe - 380 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g