skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Jedzenie z podrobów zawsze dobrze komponuje się z kremowym sosem. Kulinarny przepis na gotowanie wątroby w śmietanie pochodzi z Baden.
dobrze umyj wątrobę, pokrój ją na porcje i włóż do mleka, aby gorycz zniknęła. Po godzinie wyjmij z mleka i osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj natkę pietruszki, cebulę w małe kostki. Wlej olej do rondla i smaż cebulę przez pięć minut. Wymieszaj śmietanę z bulionem i wlej mieszaninę do rondla. Dusić SOS-10 minut.
smażyć kawałki wątroby na dużym ogniu. Odetnij tłuszcz i wszystko, co zbędne. Kawałki wątroby powinny być ładne.
wlej sos do rondla, zagotuj i dodaj do niego mąkę, zmieloną łyżką masła. Gotuj ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodaj do niego przyprawy, sól i pieprz.
sól i pieprz smażone kawałki wątroby. Napełnij je sosem i gotuj przez krótki czas, aby wątroba dotarła.
podawaj natychmiast, posypując natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g