wątróbka wieprzowa w sosie na śmietanie

bardzo prosty i pożywny przepis na wypadek niedoboru czasu!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 17 % 4 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

Jedzenie z podrobów zawsze dobrze komponuje się z kremowym sosem. Kulinarny przepis na gotowanie wątroby w śmietanie pochodzi z Baden.
dobrze umyj wątrobę, pokrój ją na porcje i włóż do mleka, aby gorycz zniknęła. Po godzinie wyjmij z mleka i osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj natkę pietruszki, cebulę w małe kostki. Wlej olej do rondla i smaż cebulę przez pięć minut. Wymieszaj śmietanę z bulionem i wlej mieszaninę do rondla. Dusić SOS-10 minut.
smażyć kawałki wątroby na dużym ogniu. Odetnij tłuszcz i wszystko, co zbędne. Kawałki wątroby powinny być ładne.
wlej sos do rondla, zagotuj i dodaj do niego mąkę, zmieloną łyżką masła. Gotuj ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodaj do niego przyprawy, sól i pieprz.
sól i pieprz smażone kawałki wątroby. Napełnij je sosem i gotuj przez krótki czas, aby wątroba dotarła.
podawaj natychmiast, posypując natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy