cielęcina z warzywami

miękka, soczysta cielęcina z warzywami jest odpowiednia nawet dla dzieci!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
kulinarny przepis na to niesamowicie smaczne danie należy do rumuńskiej kuchni narodowej. Takie jedzenie powinno spodobać się ludziom, którzy kochają dania mięsne. Gotuję cielęcinę z warzywami w ten sposób. Moje mięso, warzywa i warzywa. Następnie kroję mięso na kawałki i smażę je solą na maśle, a następnie dodaję średniej wielkości posiekaną paprykę i cebulę. Patrzę, czy cebula stała się prawie przezroczysta i złocista, dodaję bulion i zostawiam do duszenia. Obieram ziemniaki, marchew, cebulę, grzyby. Staram się pokroić ziemniaki, seler, marchewkę w plasterki o tej samej grubości. Wszystkie składniki gotuję w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Spuszczam wodę i dodaję ugotowane składniki do gotowego mięsa. Gotuję powstałą mieszaninę, podgrzewam. Do sosu smaż mąkę na maśle, ciągle mieszając, lekko rozcieńczając bulionem mięsnym do pożądanej gęstości. Do cielęciny z warzywami dodaję SOS, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i gotuję przez kolejne dziesięć minut. Podczas serwowania posyp posiekaną natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy