skład / składniki
metoda gotowania
W latach 60 XX wieku pojawili się hipisi, a wraz z nimi nowy termin "psychodelika". Muzyka psychodeliczna, kolory psychodeliczne, Kino psychodeliczne.Nowa Moda rozprzestrzeniła się nawet na jedzenie i napoje. Koktajle zaczęły być jaskrawo kolorowe i atrakcyjne. Mówią, że koktajl Blue Lagoon to krystalicznie niebieska woda z najczystszego jeziora dla tych, którzy pragną. O kulinarnym przepisie na błękitną lagunę krążą różne plotki. Mówi się, że został wynaleziony jednocześnie w różnych częściach świata - we Francji i Ameryce. Oczywiście tak się nie dzieje, po prostu oba te kraje rywalizują o mistrzostwo.
właściwie istnieją dwa przepisy na błękitną lagunę. W pierwszej wersji sprite ' a dodano sok z cytryny i cukier (5 kostek instant), ale potem przepis został uproszczony. Podzielmy więc mentalnie koktajl na 10 części. Wymieszaj 3 części wódki i trzy części Curacao (Jasnoniebieski Likier) z lodem. Najpierw wlej" Sprite " do miarki, a następnie dodaj do wódki i likieru. Nawiasem mówiąc, "Sprite", jeśli chcesz, możesz zastąpić"7up".
napój powinien mieć najczystszy niebieski kolor.
podawaj koktajl w wysokiej szklance z lodem. Udekoruj szklankę i słomkę wiśniami, plasterkami cytryny lub ananasa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g