pieczarki w sosie z cebulą

aromatyczny i pyszny sos grzybowy doskonale uzupełni każde danie! Wiele osób zaleca przygotowanie sosu grzybowego z borowików, ale nie przestrzegam tej zasady i używam tych grzybów, które obecnie mam. Gotuję zarówno świeże, suszone, jak i mrożone, nawet marynowane, a co, potrzeba sprawi, że każdy przepis kulinarny zostanie przerobiony na dostępne produkty. Jedzenie powinno pozostać jedzeniem, a nie chwaleniem się, mówią, że gotowało z czego. I spróbuj ugotować z niczego, musisz się tym chwalić.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 45 % 9 g
115 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

suszone grzyby moczymy i gotujemy, filtrujemy bulion i odstawiamy na bok. Drobno posiekaj grzyby i usmaż na patelni w oleju roślinnym. Smażyć przez 40 minut, jeśli masz świeże grzyby lub lody, a gotowane i 15 minut wystarczy. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż cebula będzie gotowa. Na osobnej patelni smażyć mąkę na złoty kolor, rozcieńczyć bulionem grzybowym, jeśli go nie ma-bulionem mięsnym lub po prostu wodą. Sos powinien być jak gęsta śmietana.
dodaj grzyby z cebulą do tej patelni, sól, dodaj kilka łyżek masła i śmietany. Jeśli chcesz, aby ci się udało chudy sos grzybowy , dodaj tylko olej roślinny do smaku i nie dodawaj masła i śmietany. Jeśli sos okaże się płynny, dodaj trochę więcej mąki(1-2 łyżeczki).
podawać z kotletami, grillowanym mięsem, ziemniakami. Wcale nie jest źle z makaronem. Ogólnie rzecz biorąc, musisz spróbować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy