Wołowina z koncentratem pomidorowym

Jedzenie dla prawdziwych mężczyzn! Twój mąż, prawda? Więc co siedzisz?
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 19 % 6 g
171 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ciągle gotuję wołowinę według przepisu kulinarnego mojej szefowej. Mięso kroi się na porcje, co jest bardzo wygodne podczas serwowania. Gulasz wołowy w sosie pomidorowym to bardzo smaczny i aromatyczny posiłek. Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki o grubości około 2 cm, zwijamy je w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu. Mięso powinno być natychmiast pokryte skórką, aby sok pozostał w środku. Smażone kawałki wołowiny wkładamy do rondla, w którym dusimy mięso. Posyp przyprawami-suszoną bazylią, oregano, majerankiem. Następnie dodaj przecier pomidorowy do mięsa. Zamiast puree można użyć drobno posiekanych świeżych pomidorów, obranych ze skóry. Przykryj mięso cebulą lekko smażoną na oleju roślinnym i wlej szklankę wody lub bulionu. Zamykamy patelnię pokrywką i kładziemy na małym ogniu. Dusić mięso przez 1,5 godziny, aż będzie miękkie i delikatne. Okresowo mieszaj zawartość patelni, aby nic nie przypaliło się do dna i gotuj równomiernie. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso, a także można dodać posiekane zioła i posiekany czosnek. Gulasz wołowy w sosie pomidorowym podajemy na stole z puree ziemniaczanym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy