kawior z pieczonych buraków z marchewką i czosnkiem

Zdrowe jedzenie dla smakoszy! Niesamowicie smaczne i bardzo proste! bardzo smaczne buraki smażone z cebulą i czosnkiem! radzę spróbować!
WiolettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
46 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

kawior z buraków jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża. Używa go z prawie każdym jedzeniem: daniami mięsnymi i drobiem, warzywami i zbożami. Dlatego często, zwłaszcza zimą, gotuję ją. A teraz podzielę się z Wami tym prostym przepisem kulinarnym. Zaczynamy od gotowania wstępnie umytych buraków przez około 10 minut, a następnie obieramy je i pocieramy na grubej tarce. Następnie wlej olej na patelnię i smaż na niej obrane, starte marchewki na drobnej tarce przez kilka minut. Następnie dodaj przygotowane buraki do marchwi i gotuj na wolnym ogniu mieszaninę warzyw na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 25-30 minut. Po tym czasie sól i pieprz warzywa do smaku, dodaj drobno posiekaną i smażoną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie usuwamy kawior z buraków z ognia, dodajemy drobno posiekaną główkę czosnku, mieszamy, lekko schładzamy, przenosimy do miski i podajemy. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy