skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kawior z buraków jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża. Używa go z prawie każdym jedzeniem: daniami mięsnymi i drobiem, warzywami i zbożami. Dlatego często, zwłaszcza zimą, gotuję ją. A teraz podzielę się z Wami tym prostym przepisem kulinarnym. Zaczynamy od gotowania wstępnie umytych buraków przez około 10 minut, a następnie obieramy je i pocieramy na grubej tarce. Następnie wlej olej na patelnię i smaż na niej obrane, starte marchewki na drobnej tarce przez kilka minut. Następnie dodaj przygotowane buraki do marchwi i gotuj na wolnym ogniu mieszaninę warzyw na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 25-30 minut. Po tym czasie sól i pieprz warzywa do smaku, dodaj drobno posiekaną i smażoną cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie usuwamy kawior z buraków z ognia, dodajemy drobno posiekaną główkę czosnku, mieszamy, lekko schładzamy, przenosimy do miski i podajemy. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g