skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moim zdaniem na świątecznym stole jednym z najważniejszych dań jest przystawka. To właśnie to jedzenie nadaje ton reszcie wakacji, jest swoistym pierwszym wrażeniem kulinarnych umiejętności gospodyni. Jednym z moich ulubionych przepisów kulinarnych na tego rodzaju przystawkę jest przystawka z cukinii, o której teraz ci opowiem. Przygotowujemy to danie, krojąc obraną cebulę w cienkie półpierścienie. Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce. Następnie odetnij skórkę z cukinii, obierz nasiona i zetrzyj na grubej tarce. Następnie smażymy cebulę na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor, następnie dodajemy przygotowane marchewki, a także smażymy. Następnie dodaj cukinię do warzyw, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu bez pokrywki. Nieco później dodaj pastę, drobno posiekany czosnek i gotuj całą mieszaninę przez około 5-7 minut. Po tym czasie usuwamy gotową przekąskę z ognia, dodajemy posiekane warzywa i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g