skład / składniki
metoda gotowania
pokrój mięso z indyka na małe kawałki, zrumień ze wszystkich stron na patelni z gorącym olejem, a następnie włóż do rondla i trzymaj w cieple, przykrywając pokrywką, ale pozostawiając ją lekko otwartą. Następnie rozgrzej przecier pomidorowy w oleju, włóż tam puree lub posiekany seler i natkę pietruszki. Następnie wlej mąkę. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone grzyby duszone we własnym soku. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj bulion, cebulę i śmietanę. Gotuj przez około 12-15 minut, a następnie dodaj posiekany czosnek i sól. Następnie włóż mięso do sosu i gotuj na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowane, przykryte pokrywką. Gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem lub udekorować plasterkami pomidorów. Do dekoracji można podawać smażone ziemniaki lub gotowany ryż. Taki wspaniały posiłek można przygotować na kolację i nie mam wątpliwości, że goście z pewnością poproszą o przepis na indyka z grzybami, aby spróbować samemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g