Indyk z grzybami

aromatyczne danie stanie się świąteczną tradycją po pierwszym kęsie!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 33 % 4 g
71 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

pokrój mięso z indyka na małe kawałki, zrumień ze wszystkich stron na patelni z gorącym olejem, a następnie włóż do rondla i trzymaj w cieple, przykrywając pokrywką, ale pozostawiając ją lekko otwartą. Następnie rozgrzej przecier pomidorowy w oleju, włóż tam puree lub posiekany seler i natkę pietruszki. Następnie wlej mąkę. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone grzyby duszone we własnym soku. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj bulion, cebulę i śmietanę. Gotuj przez około 12-15 minut, a następnie dodaj posiekany czosnek i sól. Następnie włóż mięso do sosu i gotuj na małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowane, przykryte pokrywką. Gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem lub udekorować plasterkami pomidorów. Do dekoracji można podawać smażone ziemniaki lub gotowany ryż. Taki wspaniały posiłek można przygotować na kolację i nie mam wątpliwości, że goście z pewnością poproszą o przepis na indyka z grzybami, aby spróbować samemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy