dynia i cukinia - kawior z majonezem

przyjemny smak i kolor sprawią, że zapomnisz o wszystkim, co złe. Warzywa dynia i cukinia są moimi ulubionymi w domowych preparatach. Idealnie do siebie pasują.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 53 % 10 g
100 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

wszyscy znają smak kawioru z cukinii. Moja mama też gotuje to według znanego przepisu kulinarnego. A ostatnio spróbowałem w jej wykonaniu specjalnego dania, które nazywało się "kawior dyniowo-cukiniowy z majonezem". Kawior okazał się niezwykły, ale smaczny i piękny, a co najważniejsze zdrowy. Oto przepis kulinarny mamy. Weź warzywa, a raczej cukinię i dynię. Obierz je. Pokrój na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa. Następnie dodaj do nich cebulę przepuszczoną również przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy dodaj pomidor, majonez i olej roślinny. Możesz użyć oliwy lub palmy. Ten ostatni jest nie tylko bardziej użyteczny, ale także nada kawiorowi specjalny kolor. Wszystko wymieszaj. Umieść kawior w rondlu na ogniu i gotuj, mieszając, przez około godzinę. Następnie posolić przyszły kawior, włożyć cukier i mielony pieprz. Możesz wziąć dowolny, a raczej czarny, czerwony lub biały. Wszystko na twoje życzenie. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę. Pięć minut przed końcem gotowania włóż liść laurowy do masy. Kiedy wyjmiesz kawior z pieca, wyciągnij i wyrzuć liść laurowy. Możesz umieścić w słoikach i umieścić w lodówce. Możesz zachować kawior. Wszystko smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy