słodko-kwaśny sos chiński

słodko-kwaśny sos jest dobry do mięsa, ryb! Zapisz przepis, przyda się! Każdy kucharz powie Ci, że mięso z sosem jest o wiele smaczniejsze niż zwykły kawałek mięsa. Przepis na słodko-kwaśny sos chiński przyda się podczas przygotowywania dań mięsnych i drobiowych. Rozróżnia się sosy białe i czerwone. Podstawą czerwonego sosu jest czerwone (na koncentracie pomidorowym) Pasowanie mąki. Kuchnia chińska wyróżnia się ostrością i bogactwem smaku oraz stosowaniem różnych sosów.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 48 % 29 g
węglowodany 51 % 31 g
408 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

do naszego sosu używamy posiekanych pikli jako bazy. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię o wysokich ścianach i przytrzymaj przez 1 minutę nad ogniem. Dodaj pikle do naczyń i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. W osobnej filiżance połącz skrobię ziemniaczaną, cukier granulowany, ocet winny, koniak, imbir i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W małych porcjach wlej wodę i kontynuuj mieszanie.
z powstałą mieszanką wlej ogórki na patelnię i gotuj wszystko razem przez 5 minut na małym ogniu.
podawaj słodko-kwaśny sos chiński bezpośrednio na talerzu z jedzeniem lub w specjalnych filiżankach, aby można było zanurzyć w nim kawałki mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal / 100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy