słodko-kwaśny sos chiński
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
do naszego sosu używamy posiekanych pikli jako bazy. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię o wysokich ścianach i przytrzymaj przez 1 minutę nad ogniem. Dodaj pikle do naczyń i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. W osobnej filiżance połącz skrobię ziemniaczaną, cukier granulowany, ocet winny, koniak, imbir i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W małych porcjach wlej wodę i kontynuuj mieszanie.
z powstałą mieszanką wlej ogórki na patelnię i gotuj wszystko razem przez 5 minut na małym ogniu.
podawaj słodko-kwaśny sos chiński bezpośrednio na talerzu z jedzeniem lub w specjalnych filiżankach, aby można było zanurzyć w nim kawałki mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal / 100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g