gulasz warzywny z cukinią, kapustą, pomidorami i marchewką

nadaje się jako dodatek do mięsa lub kurczaka lub jako danie główne. Do przepisu dodałam też rośliny strączkowe. Po prostu bardziej mi się z nimi podoba. Gulasz warzywny z cukinią jest bardzo dobry do gotowania w lecie, kiedy wokół jest duża różnorodność różnych warzyw. Ale nawet zimą to danie zawsze będzie na miejscu, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Istnieje wiele sposobów przygotowania gulaszu warzywnego. Uwielbiam ten przepis kulinarny, który chcę wam przedstawić.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

zaczynamy przygotowywać to danie z białej kapusty. Umyj go, pokrój na kilka kawałków i drobno posiekaj. Następnie weź patelnię. Pożądane jest, aby miała grube dno. Wlej do niego olej roślinny lub inny, na przykład oliwę z oliwek. Włóż posiekaną kapustę i podpal. Weź cukinię. Umyj go i pokrój w kostkę.

jeśli jest to młoda cukinia, nie musisz obierać skóry i nasion. Połóż je na kapuście. Podczas duszenia cukinii z kapustą posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Usmaż je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.

15 minut po rozpoczęciu duszenia kapusty z cukinią można do nich dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli są pomidory, obierz je, pokrój i połóż na kapuście. Po pięciu minutach dodaj do nich cebulę i marchewkę. Sól, pieprz do smaku. Kładziemy czosnek stłumiony czosnkiem dla smaku i aromatu. Możesz także umieścić drobno posiekane warzywa. Na przykład koperek i pietruszka. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy