sos ziemniaczany w 20 minut

bardzo smaczny, łatwy do przygotowania i aromatyczny sos! Spróbuj! Szybko. Smacznie. Szybkie w przygotowaniu i bardzo satysfakcjonujące danie.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 34 % 10 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

Obierz ziemniaki. Umyć. Pokroić na kawałki. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Wlewam więcej wody i jak tylko utworzy się piana, spuszczam ją z nadmiarem wody.



wody należy pozostawić tyle, aby ziemniaki były na powierzchni, wtedy sos będzie gęsty. Jeśli chcesz być gorętszy, musisz dodać więcej wody. Wtedy otrzymasz gęstą zupę ziemniaczaną.

gdy tylko woda się zagotuje i spuścisz pianę, włóż gulasz i ugniataj.



na patelni podsmaż cebulę, następnie startą marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, chili. Zalej wszystko pastą pomidorową rozcieńczoną w 50 ml wody.

Przenieś smażenie do ziemniaków, zamieszaj.



dodaj liść laurowy, sól, pieprz, posiekany czosnek.
wszystko wymieszaj, przykryj, wyłącz kuchenkę.
 po 5-10 minutach możesz podać sos ziemniaczany na stole.

gotowe danie posyp ziołami.



bardzo smaczne z piklami lub kiszoną kapustą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy