skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy.
bierzemy całą pierś średniej wielkości, lepiej na kości, aby bulion był smaczniejszy, ale bez skóry, aby nie był zbyt tłusty. Wkładamy go do rondla z zimną wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę, nie zapominając o soli do smaku. Nie wlewaj zbyt dużo wody, ponieważ potrzebujemy tylko 800 ml bulionu.
gdy kurczak jest prawie gotowy, drobno posiekaj zieloną cebulę, pokrój paprykę w kostkę. Na głębokiej patelni (bardzo wygodnie jest gotować na patelni wok) rozgrzej olej i włóż do niego przygotowaną cebulę i paprykę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, mielonego pieprzu i podsmażaj, aż warzywa będą delikatnie chrupiące.
w tym momencie kurczak powinien się ugotować. Wyjmujemy go z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.
dodaj cynamon do warzyw i natychmiast napełnij wszystko bulionem. Teraz doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i wlej kuskus. Energicznie wymieszaj drewnianym (plastikowym) widelcem, aby płatki nie sklejały się w grudki, wyłącz ogień i przykryj pokrywką na 5 minut.
podczas gdy kuskus pęcznieje, rozbieramy pierś na włókna lub kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do kuskusu.
podawaj kuskus z warzywami i kurczakiem na ciepło jako sałatkę lub danie główne.
smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g