Kuskus z warzywami i kurczakiem

obfite danie z filetem z kurczaka,słodką papryką i przyjemnym aromatem cynamonu. Połączenie smaku cynamonu i papryki. Łatwość przygotowania. Widząc na półce w sklepie zboże o nietypowej nazwie & quot; kuskus & quot; wziął bez wahania, a potem spojrzał na niego przez sześć miesięcy i nie odważył się ugotować. Okazją były urodziny, kiedy goście chcą traktować coś nietrywialnego. Podstawą był przepis na gotowanie, napisany na opakowaniu ze zbożami, ale jak zawsze przerobiony według własnego gustu. Miło było słyszeć, jak goście chwalą eksperymentalne danie, mówiąc, że nigdy nie sądzili, że zjedzą takie płatki i będzie tak pyszne!
ElżbietaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 46 % 6 g
60 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

więc zacznijmy.
bierzemy całą pierś średniej wielkości, lepiej na kości, aby bulion był smaczniejszy, ale bez skóry, aby nie był zbyt tłusty. Wkładamy go do rondla z zimną wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę, nie zapominając o soli do smaku. Nie wlewaj zbyt dużo wody, ponieważ potrzebujemy tylko 800 ml bulionu.
gdy kurczak jest prawie gotowy, drobno posiekaj zieloną cebulę, pokrój paprykę w kostkę. Na głębokiej patelni (bardzo wygodnie jest gotować na patelni wok) rozgrzej olej i włóż do niego przygotowaną cebulę i paprykę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, mielonego pieprzu i podsmażaj, aż warzywa będą delikatnie chrupiące.
w tym momencie kurczak powinien się ugotować. Wyjmujemy go z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.
dodaj cynamon do warzyw i natychmiast napełnij wszystko bulionem. Teraz doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i wlej kuskus. Energicznie wymieszaj drewnianym (plastikowym) widelcem, aby płatki nie sklejały się w grudki, wyłącz ogień i przykryj pokrywką na 5 minut.
podczas gdy kuskus pęcznieje, rozbieramy pierś na włókna lub kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do kuskusu.
podawaj kuskus z warzywami i kurczakiem na ciepło jako sałatkę lub danie główne. 
smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g

Podobne przepisy