dżem z dyni na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić dżem z dyni, potrzebujemy jednej średniej wielkości dyni. Najlepiej wybrać przejrzałą dynię słodkich odmian. Następnie dynię należy dobrze umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokrój go na małe kostki. W sumie powinno być około 1,7 kg obranej dyni. Całą masę rozprowadzamy na patelni i dodajemy trochę wody. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na małym ogniu. Masa powinna być ugaszona do miękkości. Gotową mieszaninę należy przetrzeć przez durszlak lub zmielić w robocie kuchennym, następnie dodać granulowany cukier i pozostawić do wrzenia na małym ogniu. Musisz gotować mieszaninę, aż zgęstnieje, konsystencja dżemu powinna być nieco grubsza niż dżem. Aby nasz dżem dyniowy nie był zbyt słodki, dodaj kwas cytrynowy. Teraz dżem jest całkowicie gotowy. Dżem jest dobry zarówno do zszywania na zimę, jak i do przechowywania w lodówkach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g