dżem dyniowy na zimę

dżem dyniowy-tani, smaczny, zdrowy! Wszystko, dla słodyczy).
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 29 g
113 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
aby zrobić dżem z dyni, potrzebujemy jednej średniej wielkości dyni. Najlepiej wybrać przejrzałą dynię słodkich odmian. Następnie dynię należy dobrze umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokrój go na małe kostki. W sumie powinno być około 1,7 kg obranej dyni. Całą masę rozprowadzamy na patelni i dodajemy trochę wody. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na małym ogniu. Masa powinna być ugaszona do miękkości. Gotową mieszaninę należy przetrzeć przez durszlak lub zmielić w robocie kuchennym, następnie dodać granulowany cukier i pozostawić do wrzenia na małym ogniu. Musisz gotować mieszaninę, aż zgęstnieje, konsystencja dżemu powinna być nieco grubsza niż dżem. Aby nasz dżem dyniowy nie był zbyt słodki, dodaj kwas cytrynowy. Teraz dżem jest całkowicie gotowy. Dżem jest dobry zarówno do zszywania na zimę, jak i do przechowywania w lodówkach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy