filet z kurczaka z cynamonem i rodzynkami

delikatne mięso z kurczaka z subtelnymi słodkimi nutami. Szybkość gotowania i niezwykły smak. Ciekawy i oryginalny smak potrawy ze względu na słodkawy odcień.Rodzynki dodają dodatkowej słodkiej nuty.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 75 % 57 g
268 kcal
IG: 52 / 48 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

gotowanie:

namocz rodzynki we wrzącej wodzie.
pokrój filety na małe kawałki, przenieś do głębokiego naczynia, zalej sosem sojowym, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Pozostaw do marynowania na co najmniej 30 minut.
na patelni rozgrzać olej i usmażyć filety, posypać cynamonem i 1 łyżeczką cukru, wlać 4 łyżki wody, wymieszać.
przykryj i pozostaw na małym ogniu przez 8 min.
wyciśnij rodzynki, Dodaj do patelni, wymieszaj. Pozostaw na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
podawaj gotowy filet z ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy