różne warzywa na zimę pomidory i kapusta bez sterylizacji

Piękny kęs pozwoli Ci cieszyć się pyszną sałatką przez całą zimę! Innym sposobem na przygotowanie pysznej sałatki na zimę z kapusty i nie tylko jest zrobienie różnych warzyw bez sterylizacji.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 37 % 7 g
129 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyta kapusta, drobno posiekana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki obieramy i kroimy w małe kostki. W razie potrzeby możesz również pokroić marchewki w półpierścienie lub paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory można obrać i pokroić na małe kawałki. Możesz użyć nieobranych pomidorów – nie wpłynie to na smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wymieszaniu wszystkich warzyw wkładamy je do pojemnika do duszenia o odpowiedniej wielkości i gotujemy przez około półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania dodaj pieprz, cukier i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij przygotowane słoiki gotowymi warzywami, wlej ocet i zwiń pokrywki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić kapustę z pomidorami do góry nogami, przykrytą ciepłym kocem.Po schłodzeniu zaleca się Przechowywanie w chłodnym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piękny kęs pozwoli Ci cieszyć się pyszną sałatką przez całą zimę!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy