klasyczny deser Anny Pavlova

nieporównywalnie smaczne i delikatne, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Klasyczny deser Anny Pavlova to boska uczta, szczególnie na święta kobiet. Jeśli do tej pory bałeś się go wziąć, czas spróbować!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 73 % 35 g
267 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny przepis na deser Anny Pavlova? Zacznij od zrobienia bezy. Najpierw oddziel białka od żółtek, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Białka powinny pochodzić z dużych wybranych jaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do dużej miski * wlej zimne białka i ubij mikserem do puszystej piany, stopniowo wlewając cukier puder. Masa stopniowo zacznie gęstnieć coraz bardziej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej skrobię kukurydzianą, wlej sok z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie wszystkiego razem przez kolejne 2-3 minuty, aż pojawią się mocne, stabilne szczyty. Dobrze ubita masa białkowa stanie się gęsta, gładka i błyszcząca. Podczas obracania miski proteiny nie powinny z niej wypadać. Powinien przyklejać się do miski i nie ruszać się, bez względu na to, co robisz z miską. Jeśli ubijasz przez długi czas, masa zgęstniała, ale nadal pozostaje płynna, wtedy albo dostało się do niej żółtko, albo woda i najprawdopodobniej będziesz musiał wszystko przerobić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś masę białkową do torebki cukierniczej z dużą dyszą "zamkniętą gwiazdą".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj papier masłem. Z torby kulinarnej ułóż 6 identycznych koszy w odległości od siebie, ponieważ w tym procesie kosze rozchodzą się nieco na szerokość. Najpierw wykonaj dno kremu o średnicy około 8 mm, a następnie obracając wokół niego worek kremu, uformuj ściany o wysokości 2-3 rzędów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż bezę do piekarnika nagrzanego do 130° C na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 90°C i susz przez kolejne 30-40 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Gdy produkty staną się jasnożółte, sprawdź je. Na górze powinny być suche, a na dole nieco wilgotne i lepkie. Pozostaw kosze na 10 minut w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie ostrożnie przełóż na półmisek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy kosze ostygną, przygotuj krem. Jeśli martwisz się, czy uda Ci się ubić śmietanę do pożądanej gęstości, możesz dodatkowo użyć specjalnego zagęszczacza do śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej zimną ciężką śmietanę do miski i ubij, stopniowo zwiększając prędkość i wlewając cukier puder do gęstych szczytów. Po obróceniu miski odpowiednio bita śmietana pozostanie w niej. Bardzo ważne jest, aby nie przerabiać śmietany, w przeciwnym razie rozwarstwią się i otrzymasz masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś śmietanę do worka do szprycowania z dyszą w kształcie gwiazdy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij kosze białkowe kremem z worka do szprycowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców lub jagód do smaku,a także mięty lub melisy. Jagody takie jak truskawki można pozostawić w całości lub pokroić na pół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj deser przygotowanymi jagodami i miętą i podawaj. Jeśli chcesz, możesz posypać deser cukrem pudrem. Smacznego!

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
*do ubijania wybieraj naczynia emaliowane, ceramiczne lub szklane (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka zmienią kolor na szary!). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy