skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka owsiane PP? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne suszone owoce (suszone morele, suszone śliwki, figi), a także suszone jagody (żurawina, wiśnie). Lub zrób miks. Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość kalorii w ciasteczkach, weź tylko białka z 4-5 dużych jaj.
Krok 2:
Odmierz 50 gramów płatków owsianych i użyj młynka do kawy, aby zmielić je na mąkę.
Krok 3:
Połącz mąkę owsianą z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiej. To wzbogaci mąkę w tlen, a gotowe ciasteczka będą mniej gęste.
Krok 4:
Rodzynki dokładnie opłucz, dobrze osusz.
Krok 5:
Posiekaj orzechy włoskie nożem. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb. Możesz zostawić większe kawałki, a nawet sufit. Posiekałem orzechy bardzo drobno.
Krok 6:
W odpowiedniej wielkości misce ubij jajka, aż będą gładkie. Nie jest tu wymagana specjalna Przepych, więc możesz użyć widelca lub trzepaczki.
Krok 7:
Dodaj rodzynki i posiekane orzechy włoskie do ubitych jajek. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem i Hercules. Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Ciasto jest dość lepkie. Pozostaw ciasto przykryte ręcznikiem na 40 minut, aby płatki owsiane zmiękły.
Krok 10:
Ciasto stanie się grubsze i teraz można z niego łatwo uformować ciasteczka.
Krok 11:
Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia wilgotną łyżką ułóż ciasteczka o grubości nie większej niż 1 cm.
Krok 12:
Piecz ciasteczka owsiane w rozgrzanym piekarniku 180C przez 15 minut. Ciasteczka nie będą miały widocznego rumieńca, więc sprawdź gotowość za pomocą drewnianej belki. Jeśli wyjdzie z ciasteczka suche, to jest gotowe. Nie prześwietlaj ciasteczek, w przeciwnym razie okaże się niepotrzebnie suche.
Krok 13:
Gotowe ciasteczka całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!
uważam, że przepis na ciasteczka owsiane jest zgodny z zasadami prawidłowego odżywiania. Zawiera zestaw składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciasteczka nie zawierają mąki pszennej ani cukru. Suszone owoce i płatki owsiane wzbogacają wypieki zdrowym błonnikiem. Moim zdaniem suszone owoce całkowicie rekompensują słodycz. Orzech zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Ciasteczka owsiane PP są bogate w" wolne " węglowodany, które są wchłaniane stopniowo, dostarczając organizmowi energii. Te ciasteczka można zabrać na przekąskę, są dobre i zaspokajają głód przez długi czas.
lepiej jest używać płatków Hercules do robienia ciastek owsianych PP, a nie płatków instant. Hercules to nieprzetworzony produkt zbożowy, tylko on będzie przydatny.
do gotowania używaj tylko naturalnych i wysokiej jakości produktów, a ciało powie Ci "dziękuję".
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g