skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt z kremem Hurricane? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Wlej kakao do 30 ml mleka. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Weź miskę, wlej do niej następujące suche składniki: mąkę, mleko w proszku, cukier waniliowy i sól. Wymieszać.
Krok 4:
Weź kolejną miskę, która nie boi się ciepła. Wlej do niego resztki mleka i cały olej roślinny.
Krok 5:
Podpal garnek z wodą. Rondel powinien mieć taki rozmiar, aby wygodnie było umieścić na nim miskę mleka. Powinno być w nim tyle wody, aby nie sięgała dna miski. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść miskę mleka na górze. Sprawdź czas. Trzymaj miskę w łaźni wodnej przez 50 sekund.
Krok 6:
Wyjmij miskę z patelni i natychmiast przesiej do niej suchą mieszankę mąki. Mieszaj szpatułką, aż będzie gęste, gładkie ciasto.
Krok 7:
Podziel jajka na żółtka i białka.
Krok 8:
Wprowadź żółtka pojedynczo do mieszanki mąki, mieszając po każdym żółtku.
Krok 9:
Odlej połowę powstałej masy. Dodaj do niego mleko z rozpuszczonym kakao. Wymieszać.
Krok 10:
Ubij białka mikserem, dodając cukier i sok z cytryny w częściach. Zamiast soku z cytryny możesz wziąć szczyptę kwasu cytrynowego. Ubij białka na twarde szczyty - bardzo gęsty stan, w którym mikser pozostawia wyraźne ślady na powierzchni białek, a powstałe szczyty nie odpadają. Ubijaj przez długi czas, około 15 minut.
Krok 11:
Odłóż połowę białek na ciasto kakaowe, ale nie mieszaj.
Krok 12:
Resztę białek włożyć w części do jasnego ciasta, delikatnie mieszając łopatką po każdej partii. Dokładność jest ważna, aby białka nie spadły, to one nadadzą herbatnikowi blasku.
Krok 13:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Najlepiej nadaje się Kwadratowy kształt o wymiarach 30 * 30 cm lub prostokątny, zbliżony do tych wartości. Wziąłem 18 * 30, okazało się, że jest trochę wąski, rolka okazała się gruba. Wyłóż formę papierem do pieczenia, tak aby boki i spód były zamknięte. Aby to zrobić, lekko naciąć rogi i owinąć je. Nie musisz smarować papieru. Wlej jasne ciasto do formy. Spłaszcz go szpatułką.
Krok 14:
I dopiero teraz wymieszaj białka z ciastem czekoladowym.
Krok 15:
Przenieś go do worka do szprycowania.
Krok 16:
Rozłóż ciemne ciasto na jasnym. Możesz obejść się bez torby. Upiekłam bułkę dwa razy, po raz drugi po prostu ostrożnie wylałam ciasto na wierzch i rozprowadziłam szpatułką.
Krok 17:
Spłaszcz ciasto. Teraz najważniejsze-zrobimy rysunek charakterystyczny dla rolek Hurricane. Rączką noża lub łyżki, zaczynając od rogu od samej krawędzi, zacznij przesuwać paski od jednej strony do drugiej. Opuść uchwyt do samego dołu, sięgając do Krawędzi, Odwróć się i cofnij z wcięciem 1 cm, a po wykonaniu pasków w kierunku poziomym wykonaj to samo w pionie.
Krok 18:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10 minut. Następnie ustaw temperaturę na 150°C i piecz przez kolejne 25 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 19:
Odwróć go na czystą kartkę pergaminu ciemną stroną i usuń pergamin, na którym został upieczony.
Krok 20:
Jak zwinąć bułkę biszkoptową, aby się nie złamała? Bardzo proste! Zwiń biszkopt w rolkę bezpośrednio razem z papierem. Sekret polega na tym, że należy to zrobić, gdy bułka jest jeszcze ciepła - w przeciwnym razie ciasto może się złamać, a bułka nie będzie dobrze utrzymywać kształtu. Pozostaw rolkę w tym stanie, aż całkowicie ostygnie.
Krok 21:
Następnie rozwiń go i posmaruj kremem. Krem może być dowolny-bita śmietana, ser śmietankowy, mleko skondensowane z masłem, wystarczy nawet dżem lub dżem. Mam ser + śmietanę + proszek. I proponuję wybrać przepis na krem z ponad 100 opcji na naszej stronie internetowej. Link do kremu znajduje się tuż poniżej w opisie tego przepisu. Jedyną rzeczą jest to, że nie wkładaj go za dużo, aby nie zakłócać wzoru.
Krok 22:
Ponownie zwiń bułkę już ze śmietaną. Zawiń go szczelnie w papier i włóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 23:
Odetnij krawędzie rolki, aby Wzór się otworzył. Udekoruj górę według własnych upodobań.
bułka okazała się bardzo smaczna - ciasto jest przewiewne, delikatne, nie mdłe. Cięcie na wszystkich wywarło trwałe wrażenie.
opcje kremu do tego bułki, a także wszelkie wypieki z kremem i do ciast zobacz tutaj
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
- Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
- Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 & nbsp; kcal/100g
- Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
- Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
- Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 & nbsp; kcal/100g
- Cukier - 398 & nbsp; kcal/100g
- Olej roślinny - 873 & nbsp; kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 & nbsp; kcal/100g
- Sol - 0 & nbsp; kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g