skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę można przesiać za pomocą sita lub specjalnego kubka. Używam tego ostatniego. Bardzo wygodne. Po przesianiu czasami na dnie kubka widoczne są zbrylające się grudki. Bez przesiewania trudno byłoby zagnieść je w cieście. W rezultacie białe plamy byłyby widoczne w wypiekach. A przesiewanie pomaga oddzielić małe kamyki i inne zanieczyszczenia od mąki.
Krok 2:
Następnie dodaj zmiękczone masło do przesianej mąki. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie masła z lodówki, aby nieco rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma takiej możliwości, możesz włożyć olej do kuchenki mikrofalowej na kilka minut, ustawiając tryb "rozmrażania". Należy pamiętać, że oleju nie można zbytnio przegrzać. Nie powinno być gorąco. Powinien być tylko lekko zmiękczony.
Krok 3:
Następnie zmiel masło i mąkę rękami. Praca z zmiękczonym masło jest oczywiście znacznie wygodniejsza. Zimne masło nie będzie mieszać się z mąką.
Krok 4:
Następnie wlej skondensowane mleko. Delikatnie zagniataj wszystkie składniki, aż ciasto będzie gładkie, bez grudek. Powinien być miękki i nie powinien przyklejać się do rąk.
Krok 5:
Formujemy kulkę z ciasta, przenosimy ją do plastikowej torby i wysyłamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie ciasto ostygnie, stanie się bardziej elastyczne i łatwiej będzie je rozwałkować.
Krok 6:
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części. Najpierw pracujemy z jedną częścią, potem z drugą. To wygodniejsze. Rozwałkuj ciasto. I za pomocą foremek do ciastek nadajemy ciastu pożądany kształt.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Kładziemy na nim ciasteczka. Piecze w 180 stopniach przez 15 minut. Ciasteczka szybko się pieczą, nie prześwietlaj ich w piekarniku.
te ciasteczka świetnie komponują się z kawą, herbatą. A dzieci chętnie jedzą je z mlekiem lub kakao.
smacznego. Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g