skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj produkty.
Krok 2:

Możesz wziąć gotowe mleko, ale możesz zrobić to sam : Weź szklankę 250 ml mleka, zagotuj, obniż temperaturę i gotuj przez 10 minut. Wlać do termosu i pozostawić do gotowania na parze na 30 minut. / Mleko duszące ma bogatszy smak i aromat/. - Odmierz ilość mleka zgodnie z przepisem: 130ml, pozwól mu ostygnąć, powinno być ciepłe.
Krok 3:

1,5 łyżeczki. lub 3GR / dla kogo jest to wygodne / wymieszaj suche drożdże z 1 godz. l. cukier, wlej 40 ml ciepłego mleka lub trzecią część, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby drożdże ożyły.
Krok 4:

W kadzi połącz pozostałe mleko i połowę / 30gr / masła, zagotuj. Wlej 1 łyżkę do miski do wyrabiania ciasta. l mąka / przesiać całą mąkę wcześniej / i wlać wrzące mleko z masłem, szybko i dobrze wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkości, pozostawić masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:

Teraz połącz z Ożywioną mieszanką drożdży, dobrze wymieszaj, przykryj folią i pozostaw do fermentacji na 30-40 minut w ciepłym miejscu. / U mnie jak zawsze w piekarniku, temperatura nie wyższa niż 35 stopni !/
Krok 6:

W międzyczasie przygotuj inne składniki : - Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. - Oddziel żółtka od białek./ W cieście zostaną użyte 2 żółtka i 1 białko/. - Do 2 żółtek dodać szczyptę soli i 1/2 cukru, wanilinę. Dobrze zetrzyj trzepaczką, aż masa stanie się jasna i kremowa. /Jeśli jajka są rustykalne, z jasnożółtym żółtkiem, ciasto okaże się przyjemnym żółtym kolorem. Tym razem miałem zwykłe miejskie/.
Krok 7:

1 ubij białko mikserem, stopniowo dodając cukier, ubij na jędrne szczyty.
Krok 8:

Gdy ciasto jest odpowiednie, Dodaj do niego masę żółtkową, dobrze wymieszaj. Wymieszaj ubite białka. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. / Białko zmienia swoją strukturę i lepiej integruje się z ciastem. Tutaj wzmacnia ciasto, tutaj nie tak jak w biszkopcie, więc ugniataj-nie bój się/.
Krok 9:

Na koniec, gdy mąka wchłonie cały płyn, wlej schłodzone masło. Dobrze zagnieść ciasto ręką, 15-20 minut. / Jeśli ciasto wydaje się strome-dodaj mleko, jeśli jest płynne-dodaj mąkę/.Aby ułatwić ugniatanie, zanurz palce w oleju roślinnym i użyj 1 łyżki. l.
Krok 10:

Gotowe ciasto będzie miękkie, delikatne i nie przykleja się do rąk i miski. Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, zaokrąglij ciasto i umieść w misce. Przykryj folią i pozostaw w cieple do fermentacji na 1 godzinę.
Krok 11:

Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, spłukać, usunąć ogony i osuszyć ręcznikiem. Dodaj kandyzowane owoce, mąkę, wymieszaj i przesiej, aby usunąć nadmiar.
Krok 12:

Gdy ciasto jest gotowe, łatwo je ugniatać i mieszać rodzynki z kandyzowanymi owocami. Dobrze ugniataj, 5 minut, na stole.
Krok 13:

Zaokrąglić, włożyć z powrotem do miski, przykryć folią lub serwetką i ponownie podgrzać.
Krok 14:

Po 40 minutach podwoi się w ten sposób.
Krok 15:

Bez ugniatania podziel ciasto na 2 części. W mniejszej formie około 200gr, reszta w większej.
Krok 16:

Formy posmarować masłem, lekko posypać mąką. Bardzo ostrożnie, bez ugniatania, zaokrąglij ciasto i włóż do formy. Lekko dociśnij, aby ciasto było równomiernie rozłożone na dnie. Ciasto powinno zająć 1/3 formy, możesz trochę więcej. Przykryj formy folią i pozostaw do podgrzania na 1 godzinę.
Krok 17:

Użyłem dwóch kształtów, Rozmiar d 12, h 11cm i d 10, h 8cm. Tak powstało ciasto. Przed pieczeniem wymieszaj jajko z 1 łyżeczką. mleko i posmaruj wierzch ciasta. Natychmiast włóż ciasta do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, po 10 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz do miękkości. Sprawdź cienkim szpikulcem, powinien wyjść suchy. Moje małe ciasto było gotowe za 30 minut, Duże za 40. Schłodzić ciasta z boku.
Krok 18:

Przygotuj lukier na żelatynie : - Żelatynę rozcieńczyć wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. - Do cukru pudru dodać wodę i mieszać do uzyskania gładkości, odstawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. - Wyjmij z pieca i wlej do żelatyny, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. - Natychmiast ubij miksturę mikserem elektrycznym /około 5 minut/. Masa stanie się biała, przewiewna i zwiększy swoją objętość.
Krok 19:

Lukier bardzo szybko się układa ! Dlatego ciasta natychmiast pokrywają i dekorują górę, jak chcesz. Tylko całkowicie schłodzone ciasta pokryte glazurą.
Krok 20:

Wesołej Wielkanocy !
po upieczeniu ciasta jest przewiewne, co drugi dzień Struktura trochę się zagęszcza, nie kruszy się.
zgodnie ze zwyczajem ciasto układano od czwartku do piątku, dużo zaczynano, ponieważ w większej objętości ciasto lepiej pasuje. Pieczone przez cały piątek, a następnego dnia cała rodzina niosła ciasta do kościoła, aby je oświetlić. Ciasta wielkanocne są spożywane przez cały tydzień Wielkanocny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g

