Miękkie lekkie ciasto wielkanocne, które się nie kruszy

ciasto jest miękkie, wilgotne, soczyste, przewiewne ! Ciasto parzone przedłuży świeżość samego ciasta. To napar sprawia, że ciasto jest wilgotne, podczas gdy jest miękkie, lekkie, maślane, pozostaje świeże przez długi czas. Osobna piosenka na lukier na żelatynie ! Nie klei się, nie kruszy, nie kruszy się ! Jak każde ciasto drożdżowe ten przepis również wymaga czasu, ale Wielkanoc jest raz w roku ! Spróbuj, bardzo smaczne ciasta !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 70 % 40 g
283 kcal
IG: 2 / 12 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć gotowe mleko, ale możesz zrobić to sam : Weź szklankę 250 ml mleka, zagotuj, obniż temperaturę i gotuj przez 10 minut. Wlać do termosu i pozostawić do gotowania na parze na 30 minut. / Mleko duszące ma bogatszy smak i aromat/. - Odmierz ilość mleka zgodnie z przepisem: 130ml, pozwól mu ostygnąć, powinno być ciepłe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    1,5 łyżeczki. lub 3GR / dla kogo jest to wygodne / wymieszaj suche drożdże z 1 godz. l. cukier, wlej 40 ml ciepłego mleka lub trzecią część, wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby drożdże ożyły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W kadzi połącz pozostałe mleko i połowę / 30gr / masła, zagotuj. Wlej 1 łyżkę do miski do wyrabiania ciasta. l mąka / przesiać całą mąkę wcześniej / i wlać wrzące mleko z masłem, szybko i dobrze wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkości, pozostawić masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz połącz z Ożywioną mieszanką drożdży, dobrze wymieszaj, przykryj folią i pozostaw do fermentacji na 30-40 minut w ciepłym miejscu. / U mnie jak zawsze w piekarniku, temperatura nie wyższa niż 35 stopni !/

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj inne składniki : - Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. - Oddziel żółtka od białek./ W cieście zostaną użyte 2 żółtka i 1 białko/. - Do 2 żółtek dodać szczyptę soli i 1/2 cukru, wanilinę. Dobrze zetrzyj trzepaczką, aż masa stanie się jasna i kremowa. /Jeśli jajka są rustykalne, z jasnożółtym żółtkiem, ciasto okaże się przyjemnym żółtym kolorem. Tym razem miałem zwykłe miejskie/.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    1 ubij białko mikserem, stopniowo dodając cukier, ubij na jędrne szczyty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto jest odpowiednie, Dodaj do niego masę żółtkową, dobrze wymieszaj. Wymieszaj ubite białka. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. / Białko zmienia swoją strukturę i lepiej integruje się z ciastem. Tutaj wzmacnia ciasto, tutaj nie tak jak w biszkopcie, więc ugniataj-nie bój się/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec, gdy mąka wchłonie cały płyn, wlej schłodzone masło. Dobrze zagnieść ciasto ręką, 15-20 minut. / Jeśli ciasto wydaje się strome-dodaj mleko, jeśli jest płynne-dodaj mąkę/.Aby ułatwić ugniatanie, zanurz palce w oleju roślinnym i użyj 1 łyżki. l.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto będzie miękkie, delikatne i nie przykleja się do rąk i miski. Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, zaokrąglij ciasto i umieść w misce. Przykryj folią i pozostaw w cieple do fermentacji na 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, spłukać, usunąć ogony i osuszyć ręcznikiem. Dodaj kandyzowane owoce, mąkę, wymieszaj i przesiej, aby usunąć nadmiar.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy ciasto jest gotowe, łatwo je ugniatać i mieszać rodzynki z kandyzowanymi owocami. Dobrze ugniataj, 5 minut, na stole.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaokrąglić, włożyć z powrotem do miski, przykryć folią lub serwetką i ponownie podgrzać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 40 minutach podwoi się w ten sposób.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bez ugniatania podziel ciasto na 2 części. W mniejszej formie około 200gr, reszta w większej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Formy posmarować masłem, lekko posypać mąką. Bardzo ostrożnie, bez ugniatania, zaokrąglij ciasto i włóż do formy. Lekko dociśnij, aby ciasto było równomiernie rozłożone na dnie. Ciasto powinno zająć 1/3 formy, możesz trochę więcej. Przykryj formy folią i pozostaw do podgrzania na 1 godzinę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Użyłem dwóch kształtów, Rozmiar d 12, h 11cm i d 10, h 8cm. Tak powstało ciasto. Przed pieczeniem wymieszaj jajko z 1 łyżeczką. mleko i posmaruj wierzch ciasta. Natychmiast włóż ciasta do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, po 10 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz do miękkości. Sprawdź cienkim szpikulcem, powinien wyjść suchy. Moje małe ciasto było gotowe za 30 minut, Duże za 40. Schłodzić ciasta z boku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj lukier na żelatynie : - Żelatynę rozcieńczyć wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. - Do cukru pudru dodać wodę i mieszać do uzyskania gładkości, odstawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. - Wyjmij z pieca i wlej do żelatyny, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. - Natychmiast ubij miksturę mikserem elektrycznym /około 5 minut/. Masa stanie się biała, przewiewna i zwiększy swoją objętość.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lukier bardzo szybko się układa ! Dlatego ciasta natychmiast pokrywają i dekorują górę, jak chcesz. Tylko całkowicie schłodzone ciasta pokryte glazurą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wesołej Wielkanocy !

po upieczeniu ciasta jest przewiewne, co drugi dzień Struktura trochę się zagęszcza, nie kruszy się.
zgodnie ze zwyczajem ciasto układano od czwartku do piątku, dużo zaczynano, ponieważ w większej objętości ciasto lepiej pasuje. Pieczone przez cały piątek, a następnego dnia cała rodzina niosła ciasta do kościoła, aby je oświetlić. Ciasta wielkanocne są spożywane przez cały tydzień Wielkanocny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g

Podobne przepisy