skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto wielkanocne na śmietanie i suchych drożdżach? Najpierw przygotuj ciasto. Krem nadaje się do zawartości tłuszczu co najmniej 20%, mleko co najmniej 2,5%. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Połącz śmietankę z mlekiem i podgrzej, aż będzie ciepła (nie więcej niż 38 stopni). Rozpuść w nich drożdże i cukier. Następnie dodaj mąkę i zagnieść taką małą grudkę ciasta. Lekko lepki, ale nie pozostawiający śladów. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Krok 3:
Rano Kontynuuj przygotowywanie ciasta. Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Masło weź 82% tłuszczu, wysokiej jakości i naturalne. W takich wypiekach na oleju lepiej nie oszczędzać. Od tego zależy smak gotowego produktu. Masło powinno być zimne. Weź przyprawy do woli. Mam cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. Wymieszaj żółtka z cukrem.
Krok 4:
W misce kombajnu połącz ciasto, żółtka starte z cukrem, przyprawy, sól i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Oto takie ciasto.
Krok 5:
Następnie w małych kostkach dodaj zimne masło w odstępach 10-15 sekund. Może to zająć około 10 minut. To ciasto okazuje się w końcu. Miękkie i elastyczne.
Krok 6:
Gotowość można sprawdzić na tzw. " okno glutenowe — -po rozciągnięciu do stanu przezroczystego ciasto nie powinno się rozrywać. Zaokrąglij ciasto, włóż do formy wysmarowanej olejem roślinnym, przykryj serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno się podwoić.
Krok 7:
Jako nadzienie używam kandyzowanych pomarańczy i suszonych owoców namoczonych w syropie z alkoholem.
Krok 8:
Przenieś żądaną ilość na sito, pozwól syropowi spłynąć.
Krok 9:
Ugniataj ciasto. Dodaj kandyzowane rodzynki, dobrze ugniataj. Pozostaw ciasto na kolejną godzinę w tym samym ciepłym miejscu.
Krok 10:
Do pieczenia weź papierowe formy. Mam je o wysokości 9 cm, średnicy 11 cm.
Krok 11:
Ciasto nieznacznie wzrośnie podczas odpoczynku. Podziel na 3 równe części po 305-310 GR każda.
Krok 12:
Zaokrąglij każdą część i wypełnij formularz nieco ponad 1/3.
Krok 13:
Pozostaw formy z ciastem w ciepłym miejscu. Zajęło mi to niecałe 2,5 godziny. Ciasto powinno się podwoić. Wiele zależy od temperatury w pomieszczeniu. Aby Góra się nie przypaliła, a czapka dobrze się uniosła, lekko posmaruj ją wodą lub mlekiem.
Krok 14:
Piecz ciasta w temperaturze 170-175 stopni, aż będą ugotowane. Zajęło mi to 40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Niech ciasta całkowicie ostygną na ruszcie.
Krok 15:
Udekoruj je zgodnie z życzeniem. Mam lukier białkowy (lub bezę Szwajcarską) z 2 białek. A oto takie słodkie, piękne gniazda z gorzkiej czekolady i drażetek M & amp; m ' s. Ciasta są wilgotne, bogate, słodkie, ale nie wypełnione mąką. Pachną pysznie przyprawami i pomarańczami.
Krok 16:
Smacznego!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g