ciasto wielkanocne na śmietanie i suchych drożdżach

cudownie bujny, miękki, apetyczny, na wakacje! Ciasto wielkanocne na śmietanie i suchych drożdżach to wcale nie skomplikowany przepis, który smakuje jak włoski & quot; Panettone & quot;. Jeśli lubisz wilgotne, maślane, słodkie wypieki, na pewno spodoba ci się ta opcja.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 71 % 48 g
336 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto wielkanocne na śmietanie i suchych drożdżach? Najpierw przygotuj ciasto. Krem nadaje się do zawartości tłuszczu co najmniej 20%, mleko co najmniej 2,5%. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz śmietankę z mlekiem i podgrzej, aż będzie ciepła (nie więcej niż 38 stopni). Rozpuść w nich drożdże i cukier. Następnie dodaj mąkę i zagnieść taką małą grudkę ciasta. Lekko lepki, ale nie pozostawiający śladów. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano Kontynuuj przygotowywanie ciasta. Przesiej mąkę, dzięki czemu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Masło weź 82% tłuszczu, wysokiej jakości i naturalne. W takich wypiekach na oleju lepiej nie oszczędzać. Od tego zależy smak gotowego produktu. Masło powinno być zimne. Weź przyprawy do woli. Mam cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. Wymieszaj żółtka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce kombajnu połącz ciasto, żółtka starte z cukrem, przyprawy, sól i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Oto takie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie w małych kostkach dodaj zimne masło w odstępach 10-15 sekund. Może to zająć około 10 minut. To ciasto okazuje się w końcu. Miękkie i elastyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowość można sprawdzić na tzw. " okno glutenowe — -po rozciągnięciu do stanu przezroczystego ciasto nie powinno się rozrywać. Zaokrąglij ciasto, włóż do formy wysmarowanej olejem roślinnym, przykryj serwetką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno się podwoić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jako nadzienie używam kandyzowanych pomarańczy i suszonych owoców namoczonych w syropie z alkoholem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś żądaną ilość na sito, pozwól syropowi spłynąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniataj ciasto. Dodaj kandyzowane rodzynki, dobrze ugniataj. Pozostaw ciasto na kolejną godzinę w tym samym ciepłym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do pieczenia weź papierowe formy. Mam je o wysokości 9 cm, średnicy 11 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto nieznacznie wzrośnie podczas odpoczynku. Podziel na 3 równe części po 305-310 GR każda.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaokrąglij każdą część i wypełnij formularz nieco ponad 1/3.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw formy z ciastem w ciepłym miejscu. Zajęło mi to niecałe 2,5 godziny. Ciasto powinno się podwoić. Wiele zależy od temperatury w pomieszczeniu. Aby Góra się nie przypaliła, a czapka dobrze się uniosła, lekko posmaruj ją wodą lub mlekiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasta w temperaturze 170-175 stopni, aż będą ugotowane. Zajęło mi to 40 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Niech ciasta całkowicie ostygną na ruszcie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj je zgodnie z życzeniem. Mam lukier białkowy (lub bezę Szwajcarską) z 2 białek. A oto takie słodkie, piękne gniazda z gorzkiej czekolady i drażetek M & amp; m ' s. Ciasta są wilgotne, bogate, słodkie, ale nie wypełnione mąką. Pachną pysznie przyprawami i pomarańczami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy