skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij na maksymalnych obrotach miksera na puszystą masę.
Krok 2:
Równolegle podpal masło z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i krótko zagotować, aby masło się rozpuściło. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito i połącz z sodą i wanilią.
Krok 3:
Naprzemiennie, w kilku krokach, dodaj mąkę i gorącą mieszankę mleka do ubitych jajek. Wymieszaj wszystko delikatnie trzepaczką. Ciasto powinno pozostać puszyste i przewiewne.
Krok 4:
Wlej całą ilość ciasta na 3 blachy do pieczenia ze zwykłego piekarnika gazowego. Same blachy do pieczenia są wstępnie pokryte papierem do pieczenia. Piec wszystkie trzy herbatniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 15-20 minut każdy. Schłodzić gotowe herbatniki i oddzielić od papieru.
Krok 5:
Do nadzienia pokrój truskawki na kawałki i wymieszaj z cukrem i skrobią. Podpalić i przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Po podgrzaniu cukier rozpuści się, a cała masa stanie się gęsta. Gotowe nadzienie truskawkowe całkowicie schłodzić.
Krok 6:
W przypadku kremu połącz ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem i ubij w puszysty, stabilny krem.
Krok 7:
Wytnij kontury jednorożca z każdego ciasta biszkoptowego.
Krok 8:
Namoczyć każdy biszkopt syropem lub wodą. Rozłóż krem na całej powierzchni i ułóż nadzienie truskawkowe tak, aby nie sięgało trochę po brzegi.
Krok 9:
Więc złóż całe ciasto. Posmaruj wierzch i boki kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby był dobrze nasycony, a krem zestalił się.
Krok 10:
Na zastygłym cieście Wytnij nieco wgłębienie w pobliżu nosa konia ostrym nożem, aby było lekko wypukłe od tułowia. Do dekoracji rozpuść czekoladę z odrobiną śmietany. Zrób Oczy, oczko i kontur głowy czekoladą.
Krok 11:
Do dekoracji ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem i za pomocą worka do szprycowania i Dyszy udekoruj całą powierzchnię jednorożca białym kremem. Następnie użyj barwnika spożywczego, aby podświetlić oko, oko i róg.
Krok 12:
Ostatnim krokiem jest udekorowanie nosa i zrobienie grzywy jednorożca. Włóż ciasto na chwilę do lodówki, aby kremowe barwienie miało czas na lekkie zestalenie.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g