ciasto jednorożca dla dziewczynki bez mastyksu

marzeniem wielu dzieci jest ciasto w postaci ulubionego bohatera kreskówek! Jednorożce z kreskówek zawładnęły sercami wielu dzieci. Dlaczego więc nie zadowolić dziecka ciastem w postaci jego ulubionej postaci?! Spróbuj, a odniesiesz sukces!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 61 % 30 g
271 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij na maksymalnych obrotach miksera na puszystą masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Równolegle podpal masło z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i krótko zagotować, aby masło się rozpuściło. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito i połącz z sodą i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naprzemiennie, w kilku krokach, dodaj mąkę i gorącą mieszankę mleka do ubitych jajek. Wymieszaj wszystko delikatnie trzepaczką. Ciasto powinno pozostać puszyste i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej całą ilość ciasta na 3 blachy do pieczenia ze zwykłego piekarnika gazowego. Same blachy do pieczenia są wstępnie pokryte papierem do pieczenia. Piec wszystkie trzy herbatniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 15-20 minut każdy. Schłodzić gotowe herbatniki i oddzielić od papieru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia pokrój truskawki na kawałki i wymieszaj z cukrem i skrobią. Podpalić i przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Po podgrzaniu cukier rozpuści się, a cała masa stanie się gęsta. Gotowe nadzienie truskawkowe całkowicie schłodzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku kremu połącz ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem i ubij w puszysty, stabilny krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij kontury jednorożca z każdego ciasta biszkoptowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Namoczyć każdy biszkopt syropem lub wodą. Rozłóż krem na całej powierzchni i ułóż nadzienie truskawkowe tak, aby nie sięgało trochę po brzegi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Więc złóż całe ciasto. Posmaruj wierzch i boki kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby był dobrze nasycony, a krem zestalił się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na zastygłym cieście Wytnij nieco wgłębienie w pobliżu nosa konia ostrym nożem, aby było lekko wypukłe od tułowia. Do dekoracji rozpuść czekoladę z odrobiną śmietany. Zrób Oczy, oczko i kontur głowy czekoladą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do dekoracji ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem i za pomocą worka do szprycowania i Dyszy udekoruj całą powierzchnię jednorożca białym kremem. Następnie użyj barwnika spożywczego, aby podświetlić oko, oko i róg.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnim krokiem jest udekorowanie nosa i zrobienie grzywy jednorożca. Włóż ciasto na chwilę do lodówki, aby kremowe barwienie miało czas na lekkie zestalenie.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy