ciasto biszkoptowe z jagodami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka mikserem w mocną, stabilną pianę. Ubij miękkie masło mikserem z żółtkami i cukrem na pianę. Wymieszaj mąkę z sodą i solą, przesiaj wszystko razem, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj masę żółtkowo-maślaną, ponownie wymieszaj. Następnie, delikatnie mieszając, wprowadź białka do mieszanki mleka i mąki.
2. Nadzienie. Posortuj jagody, umyj i osusz.
3. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, posyp mąką.
4. Włóż ciasto do formy. Rozłóż jagody na wierzchu równą warstwą, posyp cukrem pudrem.
5. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.
6. Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj świeżymi jagodami i liśćmi mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g