Indoutka z jabłkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować to pyszne danie, postępuj zgodnie z instrukcjami:
1. Opłucz indoutkę Na zewnątrz i wewnątrz pod bieżącą wodą.
2. W małej misce wymieszaj miód, posiekany czosnek, musztardę, sól i przyprawy.
3. Wcieraj tuszę ze wszystkich stron, a także wewnątrz powstałej mieszanki.
4. Wypełnij wnętrze jabłkami, po pokrojeniu na połówki lub plasterki (w zależności od wielkości). Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
5. Zszyj brzuch wykałaczkami lub po prostu zszyj, umieść ptaka w naczyniu do pieczenia.
6. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C. osiągnięcie gotowości zajmie około 1,5 godziny, w zależności od wielkości samej tuszy i rodzaju piekarnika.
podawaj, dekorując ptaka według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Indoutka - 271 kcal/100g