Indoutka z jabłkami

gotuj chrupiące, złote, aromatyczne mięso! To proste! Dlaczego wolę indoutkę od zwykłej kaczki? Odpowiedź jest prosta - jest mniej tłusta i idealna do pieczenia. Indoutka z jabłkami to danie, które chcesz gotować więcej niż raz. Będzie wyglądać odpowiednio na świątecznym stole iw dni powszednie.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 20 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 9 % 4 g
237 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

aby przygotować to pyszne danie, postępuj zgodnie z instrukcjami:

1. Opłucz indoutkę Na zewnątrz i wewnątrz pod bieżącą wodą.
2. W małej misce wymieszaj miód, posiekany czosnek, musztardę, sól i przyprawy.
3. Wcieraj tuszę ze wszystkich stron, a także wewnątrz powstałej mieszanki.
4. Wypełnij wnętrze jabłkami, po pokrojeniu na połówki lub plasterki (w zależności od wielkości). Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
5. Zszyj brzuch wykałaczkami lub po prostu zszyj, umieść ptaka w naczyniu do pieczenia.
6. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C. osiągnięcie gotowości zajmie około 1,5 godziny, w zależności od wielkości samej tuszy i rodzaju piekarnika.

podawaj, dekorując ptaka według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Indoutka - 271   kcal/100g

Podobne przepisy