skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem z małą prędkością.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodawaj żółtka pojedynczo.
Krok 4:
Przesiej mąkę i Dodaj części do mieszanki olejowej. Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w warstwę o grubości 5 mm i włóż do lodówki na 3 minuty.Usuń górną warstwę pergaminu z ciasta i wytnij koła szklanką.
Krok 6:
Nałóż wzór na ciasteczka. Możesz wykałaczką, zrobiłem zewnętrzny wzór papierową foremką do cukierków, a wewnętrzny-dyszą do torby cukierniczej & quot; zamknięta gwiazda & quot;.
Krok 7:
Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Miałem silikonową blachę do pieczenia, więc nic nie przykryłem.
Krok 8:
Połącz mleko z żółtkiem i zmiel, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Ciasteczka posmaruj mieszanką jajka i mleka. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut.
po zrobieniu koszyczków z kremem białkowym pozostały mi 4 żółtka, których w przeciwieństwie do białek nie można przechowywać w lodówce do następnego razu. Dlatego potrzebny był przepis, w którym można je wykorzystać.
po raz kolejny uratowała mnie książka kucharska Aaliyah, w której znalazłem odpowiedni przepis. Zrobiłam pół porcji. Z tej ilości ciasta wyszło 18 ciasteczek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g