Herbatniki Breton

Prawdziwe Domowe ciasteczka. Kruche i pachnące! Moje dziecko bardzo mi się podobało, chociaż zwykle jest obojętne na wątrobę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 33 % 26 g
węglowodany 58 % 45 g
438 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem z małą prędkością.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodawaj żółtka pojedynczo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do mieszanki olejowej. Zagnieść miękkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami pergaminu w warstwę o grubości 5 mm i włóż do lodówki na 3 minuty.Usuń górną warstwę pergaminu z ciasta i wytnij koła szklanką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nałóż wzór na ciasteczka. Możesz wykałaczką, zrobiłem zewnętrzny wzór papierową foremką do cukierków, a wewnętrzny-dyszą do torby cukierniczej & quot; zamknięta gwiazda & quot;.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Miałem silikonową blachę do pieczenia, więc nic nie przykryłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mleko z żółtkiem i zmiel, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasteczka posmaruj mieszanką jajka i mleka. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut.

po zrobieniu koszyczków z kremem białkowym pozostały mi 4 żółtka, których w przeciwieństwie do białek nie można przechowywać w lodówce do następnego razu. Dlatego potrzebny był przepis, w którym można je wykorzystać.
po raz kolejny uratowała mnie książka kucharska Aaliyah, w której znalazłem odpowiedni przepis. Zrobiłam pół porcji. Z tej ilości ciasta wyszło 18 ciasteczek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy