skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Zimne masło połączyć z mąką i zmielić na okruchy. Połącz jajko z cukrem pudrem i ubij. Połącz mieszaninę jajek z kruszonką, dodaj sodę, skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Rozwałkuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 25 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć koła o średnicy nieco większej niż średnica foremek do pieczenia.
3. W wysmarowanych tłuszczem foremkach ułóż kółka ciasta, rozłóż na dnie i bokach.
4. Piec kosze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 7 minut. Ostudzić.
5. Śmietana. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż będzie gęsta.
6. Połóż 1-2 łyżeczki na dnie koszy. dżem żurawinowy. Na wierzch za pomocą torby cukierniczej posadź krem. Udekoruj kosze jagodami żurawiny i liśćmi mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g