proste bułeczki pszenne żytnie

proste, ale pyszne bułeczki). Uwielbiam najprostszy chleb, z wszelkiego rodzaju nasionami, nasionami i przyprawami. Te bułeczki absolutnie przypadły mi do gustu. Jadłem z lekko solonym łososiem, pysznym z wszelkiego rodzaju pasztetami, kawałkami, zupą, masłem i serem...Uniwersalne!
PolochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 37 g
220 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

absolutnie bezpretensjonalne, niezbyt ładne, ale pyszne bułeczki.
wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj kefir, stopione masło, ser pokrojony na kawałki lub starty, uformuj rękami wysmarowanymi olejem roślinnym, 6 bułek i pozostaw na 10 minut. Na wierzch można posypać nasionami, makiem lub przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i odstaw na 20 minut piec.
gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy