ciasto zgniłe kikut z dżemem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozpuść margarynę, dodaj 1 szklankę cukru, jajko, zmiel. Dodaj 1 szklankę kwaśnej śmietany, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Potrzeba tyle mąki, aby uzyskać miękkie ciasto.
podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą część w kształcie prostokąta. Posmaruj porzeczkami lub innym gęstym dżemem.
Zwiń bułki i upiecz w piekarniku. Całkowicie ostudzić i pokroić w poprzek na kawałki o grubości 2-3 cm.
w przypadku śmietany resztę śmietany ubić szklanką cukru i cukrem waniliowym.
zanurz kawałki bułki w śmietanie i ułóż na talerzu kulkami. Każdą kulkę dodatkowo posmaruj kremem.
udekoruj ciasto kawałkami czekolady na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g