bułeczki waniliowe z ciasta kruchego

cudowne bułeczki waniliowe z mąki migdałowej! Podobała mi się moja rodzina, a nawet wybredny syn. Bułeczki waniliowe zachwycą niesamowitym smakiem. Są podobne do kruchego ciasta, ale mają orzechowo-waniliowy smak.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 28 % 23 g
węglowodany 64 % 53 g
444 kcal
IG: 0 / 6 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

gotowanie mąki migdałowej.

napełnij go wrzącą wodą i przytrzymaj przez 10 minut. Spuść wodę, umyj migdały zimną wodą. Ponownie zalej wrzącą wodą. Po 10 minutach obierz wszystkie orzechy pojedynczo.

suszone migdały w piekarniku (100 stopni) bez rozgotowania. Ostudzić i zmielić w młynku do Kawy na mąkę.

wymieszaj mąkę migdałową z cukrem, mąką, masłem, żółtkami, solą. Zagnieść ciasto.

zwijamy go w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bierzemy dwie blachy do pieczenia i pokrywamy je pergaminem.

rozwałkuj ciasto na kiełbaski (3-4 sztuki) o grubości 1,5 cm.

teraz z takich kawałków zwijamy kiełbasę o długości 5-6 cm. Zegnij kiełbasę bajglem i lekko ściśnij końcówki-powinny stać się nieco ostre.

piecz przez 12-15 minut, aż będzie gotowy.

wymieszaj cukier waniliowy z cukrem pudrem i zwiń bułeczki waniliowe w tej mieszance. Pozwól im ostygnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy