Ciasto Żółw
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij ze szklanką cukru białka. Ubij również żółtka szklanką cukru, ale osobno.
następnie połącz obie masy i wymieszaj z mąką już zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
piec jako tortille na blasze do pieczenia. Musisz wziąć łyżkę deserową na raz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
ciasteczka wyjdą gdzieś 4 blachy do pieczenia.
ubij śmietanę z cukrem. Możesz wziąć mniej cukru, w przeciwnym razie okazuje się zbyt słodki.
gotowe ciasteczka zanurzamy w śmietanie i układamy warstwami na talerzu. Możesz nadać im kształt żółwia.
jeśli umieścisz coś kwaśnego między ciasteczkami, ciasto okaże się smaczniejsze. Możesz wziąć cienko pokrojone jabłka lub borówki brusznicy.
ciasto na wierzchu można posypać kawałkami czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g