skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie galaretki. Wlej suszone morele gorącą wodą, nalegaj na cztery minuty. Spuść wodę i ubij suszone morele w puree mikserem. Wlej żelatynę do wody, pozwól jej pęcznieć. Puree z suszonych moreli przenosi się do rondla i podgrzewa na średnim ogniu, ale nie doprowadza do wrzenia. Wlej cukier puder, wlej Rum. Dodaj żelatynę do puree i doprowadź do rozpuszczenia. Rozprowadzamy cienką warstwę galaretki w formie i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki.
Krok 2:
Gotowanie ciasteczek. Jak postarzać białka (musisz to zrobić wcześniej): oddziel białka od żółtek i wlej je do słoika. Trzymaj przez jeden dzień w temperaturze pokojowej. W zamkniętym słoiku takie białka można przechowywać w lodówce do czterdziestu dni. Wyjmij białka z lodówki na jeden dzień przed użyciem. Im & quot; bardziej dorosłe & quot; białka, tym są cieńsze i tym lepiej je ubić.
Krok 3:
Gotowanie mąki migdałowej. Migdały zalać wrzącą wodą przez dziesięć minut. Orzechy nie powinny być ani Prażone, ani solone. Spuść wodę, usuń skórę z jąder. Obrane migdały układamy na blasze do pieczenia i suszymy przez dziesięć minut w piekarniku (temp. 100-120 GR). Następnie zmiel je na mąkę w młynku do kawy. Wymieszaj z cukrem pudrem.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 150 gr. Wlej mąkę migdałową na blachę do pieczenia z pergaminem i wysusz w piekarniku przez pięć minut. Po przesianiu. Następnie wlej migdały do miski, gdzie wygodnie będzie dalej zagnieść mąkę orzechową, cukier puder do ciasta. Wszystko mieszamy. Wlewamy stare białka do miski i ubijamy solą, aż szczyty będą miękkie. Ostrożnie wlej cukier bez zatrzymywania się. Białka powinny stać się błyszczące i gęste.
na podniesionej koronie ubite proteiny powinny wisieć takim "ptasim dziobem". A jeśli odwrócisz miskę, nic z niej nie powinno wypadać.
Przenieś białka do orzechów, delikatnie wymieszaj wszystko silikonową szpatułką. Obracamy miskę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
mieszaj przez 30 sekund. W takim przypadku otrzymana mieszanina nie powinna być całkowicie jednorodna.
barwnik odmierzamy i dodajemy do miski, mieszamy do uzyskania gładkości, ale nie na długo, w przeciwnym razie ciasto stanie się płynne.
na trzech blachach do pieczenia kładziemy pergamin.
ciasto przenosimy do torby cukierniczej z dyszą o długości jednego cm, a każdy przedmiot obrabiany powinien mieć średnicę 2-3 cm, między nimi taką samą odległość. Ciasto będzie się rozprzestrzeniać.
niech puste miejsca wyschną teraz przez godzinę lub dwie (lepiej). Górna skorupa chwyta się, dlatego ciasteczka nie pękają podczas pieczenia.
gotowość półfabrykatów jest sprawdzana w następujący sposób: palcem należy dotknąć powierzchni. Jeśli palec nie klei się, a powierzchnia jest twarda, ciasteczka są zaparzane.
Rozgrzej piekarnik do 155 stopni.
pieczemy makaroniki przez 13-15 minut. Jeśli średnica jest większa niż moja, lepiej wydłużyć czas pieczenia o dwie minuty.
jeśli ciasteczka są odpowiednio ugotowane, bez problemu odbiją się od papieru.
przyklej schłodzone ciasteczka galaretką z suszonych moreli. Włóż makaron do lodówki na jeden dzień. Rano możesz jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g